Reklama

Reklama

Zapiekanka z brokułami

Zapiekankę posyp posiekaną rzeżuchą albo natką.

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 450 g brokułów
  • 250 g boczku wędzonego
  • 5–7 gałązek świeżego tymianku
  • cebula
  • po 30 g masła klarowanego i mąki
  • 25 g sera żółtego
  • 250 ml mleka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:

Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy w mundurkach ok. 20 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt cienkie plastry.

Umyte brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy 3-5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku cytrynowego, odcedzamy i studzimy.

Obraną cebulę drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Boczek kroimy w paski. Roztapiamy masło i podsmażamy cebulę. Dodajemy mąkę, mieszamy. Powoli wlewamy mleko i, mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy tarty ser i doprawiamy pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu 2-3 minuty, aż ser się rozpuści.

Reklama

Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem. Układamy plastry ziemniaków, brokuły, paski boczku, zalewamy serowym sosem i pieczemy 20-25 minut w 180ºC.

Zobacz także:


Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy