Zapiekanka z brokułami
Zapiekankę posyp posiekaną rzeżuchą albo natką.
Przygotowanie:
Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy w mundurkach ok. 20 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt cienkie plastry.
Umyte brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy 3-5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku cytrynowego, odcedzamy i studzimy.
Obraną cebulę drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Boczek kroimy w paski. Roztapiamy masło i podsmażamy cebulę. Dodajemy mąkę, mieszamy. Powoli wlewamy mleko i, mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy tarty ser i doprawiamy pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu 2-3 minuty, aż ser się rozpuści.
Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem. Układamy plastry ziemniaków, brokuły, paski boczku, zalewamy serowym sosem i pieczemy 20-25 minut w 180ºC.
Zobacz także: