Zapiekanka z brukselką
Zamiast pomidorów z puszki oczywiście można użyć świeżych, ale wtedy koniecznie należy je sparzyć i obrać ze skórki
Składniki
- 60 dag brukselki
- 60 dag mielonego mięsa
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- po 15 dag selera i pora
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 ml mleka
- 10 dag tartego żółtego sera
- 1 łyżka oleju
- 5 dag masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- tłuszcz do formy
1. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, brukselkę gotować osobno ok. 15 min. Warzywa odcedzić. Ziemniaki utrzeć na purée z mlekiem i masłem, doprawić.
2. Na rozgrzany olej wyłożyć mięso, rumienić 10 min, dodać pokrojone w kostkę cebulę, seler i por, smażyć 10 min. Pod koniec dodać koncentrat i pomidory wraz z zalewą, doprawić.
3. Na dnie wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego położyć purée ziemniaczane, na to sos mięsny, a na wierzchu przekrojone na pół brukselki. Posypać serem, zapiekać 30 minut w temp. 180°C.