Zapiekanka z brukselką i kurczakiem
O tej porze roku wykorzystajmy zdrowe i niedrogie ziemniaki, marchew i inne warzywa. Mają dużo witamin i błonnika. Gdy dodasz do nich jajka lub mięso, przygotujesz pyszne posiłki.
Składniki
- 3 szklanki ugotowanego makaronu, np. penne
- 500 g brukselki
- mała pierś z kurczaka
- cebula
- 150 g tartego sera mozzarella
- szklanka rosołu
- 200 ml śmietanki 30 proc.
- łyżeczka masła
- sól
Sposób przygotowania:
1. Pierś kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Oprósz solą, pieprzem i tymiankiem. Podsmaż na oleju razem z posiekaną cebulą, a następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Wlej rosół i posyp mięso odrobiną mozzarelli.
2. Brukselkę oczyść, pokrój i wrzuć do wrzątku. Gotuj przez kwadrans, odsącz, Wyłóż na kurczaka, następnie zaś ugotowany makaron.
3. Oprósz wszystko pieprzem i solą. Zalej śmietanką i posyp resztą sera.
4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Piecz zapiekankę przez ok. 30 minut, aż się zarumieni.
Zobacz także: