Zapiekanka z cukinią
Zapiekanka warzywna pod pierzynką z mozzarelli.
Składniki
- 4 cukinie
- 2 bakłażany
- 6 pomidorów średniej wielkości
- 30 dag surowej białej kiełbasy
- 1 kulka mozzarelli
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- po 8 gałązek bazylii i oregano
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Na głębokiej patelni podgrzać łyżkę oleju, podsmażyć czosnek. Dodać przecier i pomidory, dusić 15-20 minut.
2. Bazylię i oregano umyć, oddzielić liście od łodyg i drobno posiekać (kilka listków odłożyć w całości do dekoracji). Dodać do sosu pomidorowego, doprawić solą i pieprzem.
3. Cukinie i bakłażany umyć, pokroić w plastry, posypać niewielką ilością soli, pozostawić na 10 minut. Zrumienić na patelni na 2 łyżkach oliwy.
4. Kiełbasę pokroić na kawałki (3 cm), usmażyć na patelni na łyżce oliwy.
5. Warzywa i kiełbasę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem pomidorowym. Grubo zetrzeć mozzarellę i rozłożyć na wierzchu. Zapiekać 15 minut w temp. 180°C, tak by ser się stopił i lekko zarumienił. Przed podaniem udekorować odłożonymi ziołami.
Zobacz także: