Reklama

Zapiekanka z cukinią

Zapiekanka warzywna pod pierzynką z mozzarelli.


Składniki

  • 4 cukinie
  • 2 bakłażany
  • 6 pomidorów średniej wielkości
  • 30 dag surowej białej kiełbasy
  • 1 kulka mozzarelli
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • po 8 gałązek bazylii i oregano
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Na głębokiej patelni podgrzać łyżkę oleju, podsmażyć czosnek. Dodać przecier i pomidory, dusić 15-20 minut. 

2. Bazylię i oregano umyć, oddzielić liście od łodyg i drobno posiekać (kilka listków odłożyć w całości do dekoracji). Dodać do sosu pomidorowego, doprawić solą i pieprzem. 

3. Cukinie i bakłażany umyć, pokroić w plastry, posypać niewielką ilością soli, pozostawić na 10 minut. Zrumienić na patelni na 2 łyżkach oliwy. 

Reklama

4. Kiełbasę pokroić na kawałki (3 cm), usmażyć na patelni na łyżce oliwy. 

5. Warzywa i kiełbasę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem pomidorowym. Grubo zetrzeć mozzarellę i rozłożyć na wierzchu. Zapiekać 15 minut w temp. 180°C, tak by ser się stopił i lekko zarumienił. Przed podaniem udekorować odłożonymi ziołami.

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy