Zapiekanka z pomidorami
Sposób na szybki i tani obiad... zapiekanka z pomidorami.
1. Bakłażany myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na plastry o grubości centymetra. Oprószamy solą i odstawiamy na 10 minut. Na koniec ponownie osuszamy papierowym ręcznikiem.
2. Mozzarellę osączamy z zalewy. Umyte pomidory kroimy w niezbyt cienkie plastry, podobnie jak ser.
3. Jaja wybijamy do miseczki, doprawiamy pieprzem, solą i rozkłócamy. Na osobne talerzyki przesypujemy mąkę i bułkę tartą. Plastry bakłażanów obtaczamy w jajku, następnie w mące i na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy bakłażany z obu stron na jasnozłoty kolor.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Układamy naprzemiennie plastry bakłażanów, pomidorów i mozzarelli. Całość oprószamy pieprzem i solą. Pieczemy około 20 minut w 175º C. Zapiekankę dekorujemy gałązkami bazylii i podajemy.
Zobacz także: