Reklama

Zapiekanka z pomidorami

Sposób na szybki i tani obiad... zapiekanka z pomidorami.

Składniki

  • 600 g bakłażanów
  • 2 jaja
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 średniej wielkości pomidory
  • 250 g sera mozzarella
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 3–4 gałązki bazylii

1. Bakłażany myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na plastry o grubości centymetra. Oprószamy solą i odstawiamy na 10 minut. Na koniec ponownie osuszamy papierowym ręcznikiem. 

2. Mozzarellę osączamy z zalewy. Umyte pomidory kroimy w niezbyt cienkie plastry, podobnie jak ser. 

3. Jaja wybijamy do miseczki, doprawiamy pieprzem, solą i rozkłócamy. Na osobne talerzyki przesypujemy mąkę i bułkę tartą. Plastry bakłażanów obtaczamy w jajku, następnie w mące i na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy bakłażany z obu stron na jasnozłoty kolor. 

4. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Układamy naprzemiennie plastry bakłażanów, pomidorów i mozzarelli. Całość oprószamy pieprzem i solą. Pieczemy około 20 minut w 175º C. Zapiekankę dekorujemy gałązkami bazylii i podajemy.

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy