Zapiekanka z wędzoną rybą
Do potrawy najlepiej wybierać ryby z małą ilością ości. Są to m.in. morszczuk, dorsz, łosoś, mintaj. Łatwo też wyjąć ości z pstrąga.
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo (ok. 9 minut), włożyć do zimnej wody, ostudzić. Zimne obrać ze skorupek i grubo posiekać. 2Połowę masła rozgrzać na patelni, zasmażyć z mąką. Ciągle mieszając, powoli wlewać mleko, gotować na małym ogniu około 5 minut. Powoli dodawać połowę startego sera, rozmieszać. Doprawić solą i pieprzem. 3 Z ryby zdjąć skórę, usunąć wszystkie ości, podzielić ją na nieduże kawałki. Włożyć do sosu, dodać posiekane jajka. 4 Sześć kokilek wysmarować tłuszczem. Każdą napełnić rybą z sosem, posypać pozostałym serem. Zapiekać w temp. 180°C przez 20 minut. 5 Kromki chleba przekroić po przekątnej na połówki, posmarować masłem, włożyć do piekarnika na 5 minut przed końcem pieczenia ryby.
Zobacz także: