Zapiekanka z ziemniaków i kapusty

Składniki
- 600 g ziemniaków
- liść laurowy
- 250 ml soku jabłkowego
- natka pietruszki
- 2 jabłka
- cukier
- 100 g śmietany
- 2 łyżki oleju
- 400 g metki wieprzowej
- 2 cebule
- 500 g kiszonej kapusty
- 10 plastrów wędzonego boczku
- pieprz
- 4-5 szt. owoców jałowca
- sól
3-4 osób
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojone w kostkę jabłka, owoce jałowca, liść laurowy i kapustę kiszoną, wlać sok jabłkowy. Gotować na słabym ogniu 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki odcedzić, obrać, pokroić w plastry.
W żaroodpornej formie ułożyć warstwę ziemniaków, metki, kapusty, ponownie ziemniaków, zalać śmietaną i zapiekać 50 min. w 175 st. C. Dekorować natką.