Żeberka wieprzowe pieczone z miodem i jałowcem
Słodko i aromatycznie - moje żeberka łączą te dwie cechy. Proste i wyśmienite danie dla prawdziwych mięsożerców.

Składniki na 4 porcje: 1 kg żeberek wieprzowych 1 pęczek włoszczyzny 4 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 3 łyżki miodu 1/2 szklanki wody sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Żeberka umyj, odsącz i porozdzielaj na porcje. Czosnek utrzyj z solą, pieprzem, miodem i jałowcem, natrzyj mięso uzyskaną pastą i odstaw je do lodówki na 24 godziny.
2. Ułóż żeberka w żaroodpornym naczyniu, wlej wodę, dodaj wioszczynę, liście laurowe oraz ziele angielskie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180-200°C. Piecz 30-40 minut, po czym odwróć mięso na drugą stronę i piecz kolejne 30-40 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu podlewać mięso powstałym sosem.
CHEF RADZI:
Żeberka doskonale smakują wyłącznie ze świeżym pieczywem - na przykład chlebem lub bagietką. Idealnym dodatkiem będzie prosta sałata z klasycznym sosem winegret.
Sebastian Olma
Przepis pochodzi z książki "Gotuj jak TOP CHEF"