Żeberka wieprzowe pieczone z miodem i jałowcem
Słodko i aromatycznie - moje żeberka łączą te dwie cechy. Proste i wyśmienite danie dla prawdziwych mięsożerców.
Składniki na 4 porcje:
1 kg żeberek wieprzowych
1 pęczek włoszczyzny
4 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren jałowca
3 łyżki miodu
1/2 szklanki wody
sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Żeberka umyj, odsącz i porozdzielaj na porcje. Czosnek utrzyj z solą, pieprzem, miodem i jałowcem, natrzyj mięso uzyskaną pastą i odstaw je do lodówki na 24 godziny.
2. Ułóż żeberka w żaroodpornym naczyniu, wlej wodę, dodaj wioszczynę, liście laurowe oraz ziele angielskie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180-200°C. Piecz 30-40 minut, po czym odwróć mięso na drugą stronę i piecz kolejne 30-40 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu podlewać mięso powstałym sosem.
CHEF RADZI:
Żeberka doskonale smakują wyłącznie ze świeżym pieczywem - na przykład chlebem lub bagietką. Idealnym dodatkiem będzie prosta sałata z klasycznym sosem winegret.
Sebastian Olma
Przepis pochodzi z książki "Gotuj jak TOP CHEF"