Zielone spaghetti
Smacznego!
Składniki
- opakowanie spaghetti (może być zielone)
- 2 cukinie pokrojone w plasterki
- 3 łyżki oliwy
- cebula, drobno posiekana
- zmiażdżony ząbek czosnku
- 25 dag liści świeżego szpinaku, umytych i osuszonych
- 10 dag pesto
- sól
- pieprz
- starty parmezan
- świeża bazylia
Przygotowanie:
Na grillowej patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Gdy patelnia się nagrzeje, ułóż na niej plasterki cukinii i zgrilluj z obu stron. Dopraw solą i pieprzem.
Gdy cukinia się zrumieni, wyłącz ogień i odstaw ją na bok.
W tym czasie na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj cebulę i czosnek. Całość zeszklij na średnim ogniu. Dołóż szpinak i podduś. Dopraw solą i pieprzem.
Ugotuj makaron, odcedź, przełóż do nagrzanej miski i wymieszaj z pesto.
Spaghetti rozłóż na talerze, ułóż po kilka zgrillowanych plasterków cukinii i porcję szpinaku. Przed podaniem posyp parmezanem.
Zobacz także
: