Zielono na talerzu

Po zimie zostało ci kilka zbędnych kilogramów? To normalne. Aby waga wróciła do normy, a organizm się oczyścił, jedz teraz lekkie dania. Ich podstawą jest zielona sałata. Każdego dnia możesz przyszykować inne, pyszne, niskokaloryczne danie.

Bazą do sałatki mogą być różne rodzaje sałat, natka pietruszki, kolendra, rukola, szpinak czy blanszowane brokuły
Bazą do sałatki mogą być różne rodzaje sałat, natka pietruszki, kolendra, rukola, szpinak czy blanszowane brokuły© Panthermedia

Sałatki można przyrządzić niemal ze wszystkiego. Prawdziwymi mistrzami w komponowaniu tego dania są Amerykanie. To oni pierwsi zmieszali sałatę z mięsem, grzybami, rybą, drobiem, serami i skorupiakami. Bez sałaty nie ma też francuskiego obiadu. Ale te zawierające wędlinę lub drób można podawać jako samodzielne danie obiadowe, bądź na kolację.

Bardzo ważny w sałatce jest sos. Jednym z najlepszych dodatków są lekkie dressingi, np. winegret lub sosy z jogurtu.

Z indykiem

Składniki: (6 porcji) 50 dag fileta z indyka, cebula, 2-3 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki tymianku, główka sałaty lodowej, 30 dag zielonych ogórków, 50 dag pomidorów, ząbek czosnku, 50 dag jogurtu, 2-3 łyżki przyprawy do tzatziki, do dekoracji: papryczki, oliwki, do smaku: sól, pieprz.

Przygotowanie: Mięso opłucz, osusz i potnij w paseczki. Cebulę obierz, 1/4 posiekaj, resztę pokrój w kostkę. Na rozgrzany olej wrzuć indyka i smaż 5 minut, aż się zrumieni. Pod koniec smażenia dodaj połowę posiekanej cebuli. Oprósz solą, pieprzem i tymiankiem. Sałatę oczyść i porozrywaj. Ogórki i pomidory umyj. Ogórki potnij na kawałki, a pomidory w plasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z resztą pokrojonej w kostkę cebuli, jogurtem i przyprawą do tzatziki. Indyka, sałatę, ogórki i pomidory ułóż w salaterce. Posyp posiekaną cebulą. Polej sosem jogurtowym. Przed podaniem sałatkę udekoruj papryczkami peperoni i oliwkami.

Z jajkami

Składniki:  (6 porcji) 6 jajek, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, 2 łyżki jogurtu, 2 łyżki musztardy francuskiej, 30 dag wędzonego indyka, mieszanka kolorowych sałat, 40 dag pomidorków, puszka kukurydzy, do smaku: sól, pieprz.

Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo (ok. 8 min) i przelej zimną wodą. Szczypiorek i koperek opłucz, osusz, kilka gałązek odłóż do dekoracji, a resztę posiekaj. Przygotuj sos ziołowy: jogurt wymieszaj z musztardą, szczypiorkiem i koperkiem oraz szczyptą cukru i soli. Jajka obierz, pokrój na cząstki. Filet z indyka pokrój w kosteczkę. Duże liście sałat porwij na mniejsze kawałki. Pomidorki przekrój na połówki. Kukurydzę odsącz z zalewy. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj w dużej salaterce. Polej sosem ziołowym. Udekoruj gałązkami ziół.

Z polędwiczką

Składniki: (4 porcje) polędwiczka wieprzowa, łyżka musztardy, 2 łyżki sosu sojowego, opakowanie mieszanki sałat, 10 pieczarek, 10 pomidorków, 5 dag parmezanu, 3 łyżki oleju, 6 łyżek oliwy, cytryna, ząbek czosnku.

Przygotowanie: W misce wymieszaj musztardę z łyżką sosu sojowego. Włóż polędwiczkę, obtocz ją w marynacie i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut. Usmaż mięso na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odstaw, aby lekko ostygło. Pieczarki dokładnie oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Pomidorki umyj i przekrój na połówki. Do sporej salaterki wsyp sałaty. Dodaj pokrojone pomidorki i pieczarki. Zimne mięso pokrój w cienkie plasterki i dodaj do sałat. Wymieszaj olej z oliwą i łyżką sosu sojowego. Dodaj wyciśnięty sok z cytryny i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dobrze wymieszaj i wlej do sałatki. l Parmezan pokrój w cienkie wiórki i wrzuć do sałatki. Za pomocą łyżek sałatkowych delikatnie wymieszaj. Możesz oprószyć pieprzem. Natychmiast podawaj.

Z soczewicą

Składniki: (4 porcje) 2 jajka, ząbek czosnku, 10 dag wędzonego boczku, 5 dag soczewicy, 150 ml bulionu, 4 łyżki octu balsamicznego, 10 łyżek oleju, kilka gałązek szczypiorku i pietruszki, cebula, 5 dag śmietany, 1/2 łyżeczki musztardy, cytryna, rzodkiewki, 2 pieczarki, 2 sałaty, do smaku: sól, pieprz.

Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo i obierz. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Boczek pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni bez tłuszczu. Dołóż czosnek i smaż jeszcze chwilę. Na tłuszczu ze smażenia boczku smaż przez 5 min soczewicę. Zalej ją bulionem i gotuj 10-12 min. Wystudź. Ocet wymieszaj z 5 łyżkami oliwy. Przypraw i ubij trzepaczką. Wymieszaj z soczewicą. Szczypiorek i pietruszkę posiekaj. Pokrojoną cebulę wymieszaj ze śmietaną, musztardą, sokiem z cytryny i olejem. Rzodkiewki potnij w słupki, a pieczarki w plastry. l Sałatę opłucz. Wymieszaj z sosami, boczkiem i soczewicą. Natychmiast podawaj.

Z kozim serem

Składniki: (4 porcje) 3 opakowania rukoli, główka sałaty zielonej karbowanej, 20 dag twarogowego sera koziego, 10 dag pestek słonecznika, 1/2 opakowania suszonych pomidorów (w marynacie), ocet winny, oliwa.

Przygotowanie: Pestki słonecznika upraż na suchej patelni. Uważaj, aby ich nie przypalić. Ser kozi utrzyj na tarce o grubych oczkach (aby się nie przyklejał do tarki, możesz ją posmarować oliwą). Pomidory wyjmij z zalewy, odsącz i pokrój na kawałki. Umyj sałatę i osusz na papierowym ręczniku. Porwij na drobne kawałki. Rukolę wyjmij z opakowania i wymieszaj z kawałkami sałaty. Dodaj suszone pomidory. Posyp startym serem. Tuż przed podaniem sałatkę oprósz solą i pieprzem. Skrop octem i oliwą.

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas