Zielony chłodnik z ogórkiem
Chłodniki są najlepszym posiłkiem na upalne, letnie miesiące.

Składniki
- 3 długie ogórki
- 2 cebulki dymki ze szczypiorem
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml maślanki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3-4 jajka ugotowane na twardo
- 5-6 rzodkiewek
- rzeżucha
- sól
- pieprz
3-4
Ogórki obierz, pokrój w kostkę. Cebulki drobno posiekaj. Szczypior, natkę pietruszki oraz koperek umyj pod bieżącą wodą, osusz, drobno posiekaj. Rzodkiewki umyj, osusz, drobno posiekaj.
Do naczynia włóż 3/4 pokrojonych ogórków, posiekaną zieleninę oraz posiekaną cebulkę. Rozdrobnij blenderem na gładki mus. Dodaj jogurt, maślankę oraz oliwę, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Schodź w lodówce.
Chłodnik przelej do miseczek. Dodaj pozostały ogórek, posiekane rzodkiewki oraz pokrojone w cząstki jajko. Posyp rzeżuchą.