Ziemniaki faszerowane
Do farszu możesz dodać ulubione składniki.
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Obieramy ze skórki, ścinamy wierzch i wydrążamy łyżeczką.
Przygotowujemy farsz: Obieramy cebule i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i szklimy na nim cebulę. Obieramy czosnek i drobno go siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do mięsa dodajemy jajko, starty ser (zostawiając trochę do posypania), czosnek, cebulę oraz przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę, doprawiając ją solą i pieprzem.
Nadziewamy masą ziemniaki. Na wierzchu posypujemy resztką startego sera. Żaroodporne naczynie smarujemy olejem i wkładamy do niego ziemniaki. Zapiekamy pod przykryciem ok. 45 min w temperaturze 180º C . Rada: Resztki ziemniaków, które pozostają po ich wydrążeniu, warto wykorzystać. Mieszamy je w misce z ulubionymi ziołami i 2 łyżkami oleju, lekko solimy. Wykładamy na blachę i opiekamy.
Zobacz także inne pomysły na podanie ziemniaków: