Reklama

Ziemniaki hasselback z udkami kurczaka

Smakowite udka smażone z pieczonymi ziemniakami krojonymi w paseczki.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 150 g masła
  • 150 g truskawek
  • łyżka papryki wędzonej
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 udka z kurczaka ze skórą, bez kości
  • pół pęczka tymianku
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie myjemy. Następnie nacinamy je do ¾ głębokości w paseczki co 3 mm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W rondelku rozpuszczamy 50 g masła. Dodajemy 1 ząbek czosnku, wędzoną paprykę, sól oraz gałkę muszkatołową. Gotową zalewą polewamy wcześniej przygotowane ziemniaki. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach, następnie 6 minut w 200 stopniach. Kurczaka doprawiamy solą. Smażymy na oleju po 4 minuty z każdej strony. Na talerzu układamy upieczone ziemniaki oraz udka. Dekorujemy pokrojonymi truskawkami. Smacznego!

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy