Ziemniaki stylowo
Kojarzą się z prostymi i tanimi potrawami oraz standardowymi dodatkami do dań. Ale ziemniaki mają też inne oblicze - bardziej eleganckie i wyrafinowane, zaskakujące i kuszące jednocześnie. To przecież warzywo nieskończonych możliwości.
Składniki:
800 g dyni Hokkaido
600 g ziemniaków
30 g imbiru
1 cebula
2 zielone papryczki chili
2 łyżeczki oleju słonecznikowego
Pół łyżeczki gorczycy
Pół łyżeczki kminu
10 suszonych liści curry
500 ml mleka kokosowego
1 mango
Miąższ dyni pokroić w paski. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę i gotować w osolonym wrzątku 10 minut. Imbir obrać, pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w piórka. Chili pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju uprażyć ziarna gorczycy i kminu. Po 3 minutach dodać liście curry, imbir, cebulę i chili. Dodać dynię, przesmażyć. Dodać mleko kokosowe i ziemniaki. Gotować 5 minut. Doprawić solą. Minutę przed końcem gotowania dodać pokrojony w paski miąższ mango.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Składniki:
700 g ziemniaków
500 g mąki
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
30 g drożdży
80-100 ml oliwy
125 g sera Raclette
1,5 pęczka natki pietruszki
2 ząbki czosnku
25 g orzechów laskowych
15 g orzechów pistacjowych
25 g tartego parmezanu
Sól
Czarny pieprz
Na ciasto: 300 g ziemniaków ugotować w mundurkach. Odcedzić, przelać zimną wodą, obrać i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę.
Mąkę zmieszać z cukrem i solą w dużej misce. Drożdże rozmieszać w 250 ml ciepłej wody i wlać do mąki wraz z 3 łyzkami oliwy. Dodać ziemniaki i wszystko wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładką masę. Odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.
Ponownie wyrobić ręcznie i rozwałkować na nasmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Jeszcze raz odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Ser utrzeć. 400 g ziemniaków obrać i pokroić w bardzo cienkie plastry. Ułożyć je na cieście i posypać serem. Piec w 200 st. C przez 25 minut.
Natkę pietruszki, czosnek, orzechy i parmezan zmiksować, dodając oliwę. Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto podawać z pietruszkowym pesto.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Składniki:
1 marchewka
1 cebula
750 g ziemniaków
3 łyżki masła
50 g wędzonego boczku
2 gałązki rozmarynu
Sól
100 g śmietany
Pieprz z młynka
1 łyżka chrzanu
4 figi
Marchewkę, ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. 2 łyżki masla roztopić i przesmażyć na nich cebulę i marchewkę. Dodać boczek, ziemniaki i gałązkę rozmarynu. Zalać litrem wody, posolić i gotować 30 minut. Wyjąć boczek i rozmaryn. Dodać śmietanę. 2/3 zupy zmiksować. Doprawić solą pieprzem i chrzanem. Figi pokroić na ćwiartki, z pozostałego rozmarynu oberwać listki. Rozmaryn i figi podsmażyć na maśle, dodać do zupy. Posypać pieprzem.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Składniki:
8 krewetek
1 kg ziemniaków
3 gałązki rozmarynu
2 ząbki czosnku
4 jajka
250 ml mleka
Sól, pieprz
10 plastrów boczku wędzonego
Krewetki rozmrozić. Ziemniaki ugotować w mundurkach, przelać zimna wodą, obrać.
Z rozmarynu oberwać listki, czosnek pokroić w plasterki. Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać czosnek, sól i pieprz. Ziemniaki pokroić w plastry. Plastry boczku poprzekrawać i ułożyć na żaroodpornej patelni, posypać posiekanym rozmarynem. Ułożyć ziemniaki i krewetki, zalać jajkami. Zapiekać 45 minut w 200 stopniach C. Dekorować rozmarynem.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta