Reklama

Ziemniaki stylowo

Kojarzą się z prostymi i tanimi potrawami oraz standardowymi dodatkami do dań. Ale ziemniaki mają też inne oblicze - bardziej eleganckie i wyrafinowane, zaskakujące i kuszące jednocześnie. To przecież warzywo nieskończonych możliwości.

Curry z mango, ziemniaków i dyni

 Składniki:

800 g dyni Hokkaido

600 g ziemniaków

30 g imbiru

1 cebula

2 zielone papryczki chili

2 łyżeczki oleju słonecznikowego

Pół łyżeczki gorczycy

Pół łyżeczki kminu

10 suszonych liści curry

500 ml mleka kokosowego

1 mango

Miąższ dyni pokroić w paski. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę i gotować w osolonym wrzątku 10 minut. Imbir obrać, pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w piórka. Chili pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju uprażyć ziarna gorczycy i kminu. Po 3 minutach dodać liście curry, imbir, cebulę i chili. Dodać dynię, przesmażyć. Dodać mleko kokosowe i ziemniaki. Gotować 5 minut. Doprawić solą. Minutę przed końcem gotowania dodać pokrojony w paski miąższ mango.

Reklama

 

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta



Ciasto ziemniaczane z blachy

Składniki:

700 g ziemniaków

500 g mąki

1 łyżeczka cukru

1,5 łyżeczki soli

30 g drożdży

80-100 ml oliwy

125 g sera Raclette

1,5 pęczka natki pietruszki

2 ząbki czosnku

25 g orzechów laskowych

15 g orzechów pistacjowych

25 g tartego parmezanu

Sól

Czarny pieprz

Na ciasto: 300 g ziemniaków ugotować w mundurkach. Odcedzić, przelać zimną wodą, obrać i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę.

Mąkę zmieszać z cukrem i solą w dużej misce. Drożdże rozmieszać w 250 ml ciepłej wody i wlać do mąki wraz z 3 łyzkami oliwy. Dodać ziemniaki i wszystko wyrobić za pomocą robota kuchennego  na gładką masę. Odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.

Ponownie wyrobić ręcznie i rozwałkować na nasmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Jeszcze raz odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.

Ser utrzeć. 400 g ziemniaków obrać i pokroić w bardzo cienkie plastry. Ułożyć je na cieście i posypać serem. Piec w 200 st. C przez 25 minut.

Natkę pietruszki, czosnek, orzechy i parmezan zmiksować, dodając oliwę. Doprawić solą i pieprzem.

Ciasto podawać z pietruszkowym pesto.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta




 

Zupa ziemniaczana z figami

 Składniki:

1 marchewka

1 cebula

750 g ziemniaków

3 łyżki masła

50 g wędzonego boczku

2 gałązki rozmarynu

Sól

100 g śmietany

Pieprz z młynka

1 łyżka chrzanu

4 figi

Marchewkę, ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. 2 łyżki masla roztopić i przesmażyć na nich cebulę i marchewkę. Dodać boczek, ziemniaki i gałązkę rozmarynu. Zalać litrem wody, posolić i gotować 30 minut. Wyjąć boczek i rozmaryn. Dodać śmietanę. 2/3 zupy zmiksować. Doprawić solą pieprzem i chrzanem. Figi pokroić na ćwiartki, z pozostałego rozmarynu oberwać listki. Rozmaryn i figi podsmażyć na maśle, dodać do zupy. Posypać pieprzem.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta



 

 Tortilla z krewetkami

Składniki:

8 krewetek

1 kg ziemniaków

3 gałązki rozmarynu

 2 ząbki czosnku

 4 jajka

250 ml mleka

Sól, pieprz

10 plastrów boczku wędzonego

Krewetki rozmrozić. Ziemniaki ugotować w mundurkach, przelać zimna wodą, obrać.

Z rozmarynu oberwać listki, czosnek pokroić w plasterki. Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać czosnek, sól i pieprz. Ziemniaki pokroić w plastry. Plastry boczku poprzekrawać i ułożyć na żaroodpornej patelni, posypać posiekanym rozmarynem. Ułożyć ziemniaki i krewetki, zalać jajkami. Zapiekać 45 minut w 200 stopniach C. Dekorować rozmarynem.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta


Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy