Reklama

Ziemniaki z gulaszem

łatwe, smaczne i pożywne.

Składniki na 4-5 porcji: 1 kg ziemniaków, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 40 dag mielonego mięsa, np. wieprzowo-wołowego, 3-4 łyżki pasty pomidorowej, 1 łyżka mąki pszennej, 1 szklanka bulionu warzywnego, 100 ml czerwonego wina, olej do smażenia, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, sól pieprz.

Ziemniaki wyszoruj i gotuj w osolonej wodzie 15 min. Po przestudzeniu przełóż do żaroodpornego naczynia, skrop olejem i posyp rozmarynem. Piecz 15-20 min w temp. 180°C.

Cebulę drobno posiekaj. Do pasty pomidorowej dodaj mąkę, wymieszaj, by nie było grudek. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj mięso, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając smaż 5-7 min. Wlej bulion oraz wino, duś na średnim ogniu około 15 min. Następnie dodaj pastę pomidorową i gotuj jeszcze 10 min. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem. Sosem polej pieczone ziemniaki.

Reklama

Rada: Do dania możesz przygotować sos jogurtowo-majonezowo-cytrynowy. Do 15 dag majonezu dodaj 20 dag gęstego jogurtu naturalnego, 2 łyżki soku z cytryny oraz 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.Ziemniaki z gulaszem

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy