Ziemniaki z patelni
Szybkie danie dla każdego. Z ziemniaków i... tego co znajdziesz w lodówce. Obiad w pół godziny!
Gładka i jasna skóra bulwy świadczy o wysokiej jakości ziemniaka. Im bardziej chropowata łupinka, tym większe prawdopodobieństwo, że przy uprawie przesadzono z nawożeniem gleby.
Jeśli ziemniaki mają zielone bulwy znaczy to, że były zbyt długo wystawione na działanie światła i mają podwyższoną zawartość solaniny. Substancja ta nie rozkłada się podczas gotowania i może być przyczyną zatruć pokarmowych. Rada 3 Nie kupujmy ziemniaków kiełkujących, bo w kiełkach kumulują się rakotwórcze toksyny.
Frytki, zapiekanki czy ziemniaki z patelni zrobimy np. z odmian: Irga, Irys. Na kluski, placki, pyzy czy kopytka nadają się Bryza, Ibis lub Gracja.
Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą, gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Następnie kroimy (ze skórką) w talarki. Z kiszonej kapusty odciskamy sok, kapustę kroimy.
Obraną cebulę siekamy na talarki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę na jasny kolor. Dodajemy kiełbasę pokrojoną na plasterki, całość smażymy do zrumienienia. Wrzucamy kapustę, przykrywamy i przez kilka minut dusimy, aż kapusta będzie miękka. Dorzucamy pokrojone ziemniaki i - delikatnie mieszając, by ich nie uszkodzić, chwilę smażymy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i natychmiast podajemy.