Ziemniaki z sosem serowym i szpinakiem
Jeśli lubisz ziemniaki, ten przepis jest dla ciebie. Idealne jako danie główne, sprawdzi się też jako smaczny dodatek.
Składniki
- 1 kg młodych ugotowanych ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml oliwy
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g sera feta
- 50 g parmezanu
- 3 łyżki mascarpone
- 4 gałązki tymianku
- pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelni rozpuszczamy w śmietance mascarpone, fetę oraz parmezan. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wsypujemy liście szpinaku, mieszamy. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek, ziemianki oraz gałązki tymianku. Smażymy około 6 min. do zarumienienia. Na talerz wykładamy ser ze szpinakiem, a na górze układamy podsmażone ziemniaki. Posypujemy startym parmezanem oraz ulubionymi ziołami. Smacznego!