Reklama

Ziemniaki zapiekane

Dla niektórych ziemniaki to najważniejsza część obiadu. Uszczęśliwią ich dania z kartofelkami w roli głównej!

Składniki

  • 1 kg średniej wielkości ziemniaków
  • 25 dag żółtego sera
  • 1/2 szklanki tłustego mleka
  • 1 szklanka śmietany 30 proc.
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w cieniutkie plasterki (najlepiej szatkownicą). Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. 

2. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do niego czosnek, wymieszać. 

3. Formę wysmarować masłem. Układać plastry ziemniaków tak, by lekko na siebie zachodziły. Warstwę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, posypać tartym serem i polać śmietaną zmieszaną z mlekiem. 

4. Czynności powtarzać do skończenia składników. Zapiekać około 60 minut w temp. 200°C pod przykryciem. Na 15 minut przed końcem zdjąć przykrycie, by ziemniaki się przyrumieniły z wierzchu. 

Reklama


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy