Ziemniaki zapiekane
Dla niektórych ziemniaki to najważniejsza część obiadu. Uszczęśliwią ich dania z kartofelkami w roli głównej!
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w cieniutkie plasterki (najlepiej szatkownicą). Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
2. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do niego czosnek, wymieszać.
3. Formę wysmarować masłem. Układać plastry ziemniaków tak, by lekko na siebie zachodziły. Warstwę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, posypać tartym serem i polać śmietaną zmieszaną z mlekiem.
4. Czynności powtarzać do skończenia składników. Zapiekać około 60 minut w temp. 200°C pod przykryciem. Na 15 minut przed końcem zdjąć przykrycie, by ziemniaki się przyrumieniły z wierzchu.