Ziemniaki zawijane w boczku z papryką
Młode ziemniaki zaczynają królować na naszych stołach. Oto jeden ze sposobów na ich przyrządzenie.
1. Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą, aby zeszła z nich większość skórki, przekrawamy wzdłuż na połówki. Zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i gotujemy 3-4 minuty.
2. Twarożek mieszamy z jogurtem, paprykami w proszku, solą i pieprzem. Z papryki usuwamy gniazda i kroimy ją w paski. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem.
3. Połówki ziemniaków smarujemy serkiem. Na jednej układamy 3-4 paski papryki, dociskamy drugą połówką, aby powstał cały ziemniak. Owijamy ciasno boczkiem i układamy w naczyniu do zapiekania. Kiedy przygotujemy w ten sposób 8 porcji, pieczemy 40-50 minut w 180ºC. Warto co 10-15 minut polewać ziemniaki sosem powstałym z połączenia oleju i tłuszczu z boczku.
4. Danie podajemy na ciepło. Doskonale smakuje np. z sosem czosnkowym.
Czas przygotowania: 60 min