Reklama

Reklama

Ziemniaki zawijane w boczku z papryką

Młode ziemniaki zaczynają królować na naszych stołach. Oto jeden ze sposobów na ich przyrządzenie.

Składniki na 4 porcje

  • 8 średniej wielkości ziemniaków
  • 8 plasterków boczku
  • po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku
  • 150 g śmietankowego serka twarogowego
  • 4 łyżki jogurtu
  • nieduża czerwona papryka
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • olej
  • pieprz i sól do smaku

1. Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą, aby zeszła z nich większość skórki, przekrawamy wzdłuż na połówki. Zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i gotujemy 3-4 minuty.

2. Twarożek mieszamy z jogurtem, paprykami w proszku, solą i pieprzem. Z papryki usuwamy gniazda i kroimy ją w paski. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem.

3. Połówki ziemniaków smarujemy serkiem. Na jednej układamy 3-4 paski papryki, dociskamy drugą połówką, aby powstał cały ziemniak. Owijamy ciasno boczkiem i układamy w naczyniu do zapiekania. Kiedy przygotujemy w ten sposób 8 porcji, pieczemy 40-50 minut w 180ºC. Warto co 10-15 minut polewać ziemniaki sosem powstałym z połączenia oleju i tłuszczu z boczku.

Reklama

4. Danie podajemy na ciepło. Doskonale smakuje np. z sosem czosnkowym.



Czas przygotowania: 60 min

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: młode ziemniaki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy