Reklama

Złote piersi po królewsku

Polecamy świetny przepis na obiad.


Składniki na 2 porcje

  • filet z piersi kurczaka
  • jajko
  • 100 g płatków kukurydzianych z miodem i orzechami
  • mleko
  • olej
  • przyprawa do kurczaka
  • sól i pieprz
  • ser
  • camembert o smaku orzechowym

Piersi przekrawam wzdłuż, robiąc kieszonki, i delikatnie zbijam tłuczkiem. Im bardziej spłaszczone będzie mięso, tym szybciej się usmaży, a jest to bardzo istotne, ponieważ panierka z płatków jest cienka i szybko nabiera złotego koloru. Ser camembert kroję w cienkie plastry i wkładam do kieszonki w piersi kurczaka.

Nadziane mięso moczę w mleku, następnie w roztrzepanym jajku, doprawiam z obu stron przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Następnie wykonuję złotą panierkę: płatki kukurydziane przesypuję do foliowej torebki, rozgniatam wałkiem i obtaczam w nich mięso.

Reklama

Ponownie moczę pierś w jajku, obtaczam w płatkach, po czym smażę na rozgrzanym na patelni oleju - na małym ogniu. To bardzo ważne, gdyż smażenie na większym spowoduje, że płatki się przypalą, gdy pierś kurczaka będzie jeszcze surowa w środku!

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy