Reklama

Żółta czy zielona?

Pierwsza jest delikatniejsza w smaku, ale zielona fasolka szparagowa ma więcej witamin. Obie są niskokaloryczne.

Przygotowanie

Z fasolki szparagowej odkrawamy końce, płuczemy. Większa i starsza może mieć łyko, które należy usunąć. Włókna będą łatwiej odchodziły, jeżeli przed obieraniem włożymy fasolkę na krótko do wrzątku.

Gotowanie

Fasolkę wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy sól i cukier. Możemy też włożyć gałązkę kopru, wtedy fasolka będzie bardziej aromatyczna. Gotujemy bez przykrycia 5-15 minut, zależnie od tego, czy fasolka jest młoda, czy starsza. Żółta szybciej zrobi się miękka niż zielona.

Wywar po gotowaniu możemy wykorzystać do przygotowania np. sosów.

Reklama

Letnia sałatka

Do 300 g ugotowanej i ostudzonej fasolki szparagowej dodaję rozkruszony ser feta, 8-10 przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych, kilka listków bazylii. W miseczce mieszam 4 łyżki oliwy z oliwek z łyżką soku wyciśniętego z cytryny i łyżeczką miodu. Sałatkę polewam sosem.

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: Fasolka szparagowa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy