Reklama

Zrazy z ogórkiem i boczkiem

Wołowina ma opinię mięsa trudnego, ale warto się pomęczyć. Efekt będzie ekstra!

Składniki

  • 1-1,3 kg wołowiny zrazowej
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 5 niedużych kiszonych ogórków
  • 2 średnie cebule
  • 10 łyżeczek ostrej musztardy
  • 5 łyżek oleju lub smalcu
  • 5 łyżek mąki
  • sól, pieprz, papryka słodka

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć, pokroić na 10 plastrów, rozbić, posypać z obu stron solą i pieprzem. Boczek pokroić w plastry, ogórki wzdłuż na ćwiartki, cebulę w półplasterki. Każdy zraz posmarować musztardą, nałożyć kawałki boczku, cebuli i ogórka, zwinąć rolady, związać nitką lub spiąć. 

2. Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć rolady, zrumienić z każdej strony, obracając. Zlać tłuszcz do rondla, przełożyć rolady, podlać 1/2 litra wrzątku, dusić pod przykryciem ok. 1 godz. i 30 min. Wyjąć z rondla. Zdjąć nitki lub wyciągnąć szpikulce. 

Reklama

3. Zlać z wierzchu sos, który powstał w czasie duszenia. Do tego, co zostało na dnie rondla, dosypać mąkę, zasmażyć, wlać sos z powrotem, doprawić do smaku, zagotować, stale mieszając, by nie było grudek. Włożyć rolady, dusić jeszcze 15 minut na małym ogniu.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy