Zrazy z ogórkiem i boczkiem
Wołowina ma opinię mięsa trudnego, ale warto się pomęczyć. Efekt będzie ekstra!
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, pokroić na 10 plastrów, rozbić, posypać z obu stron solą i pieprzem. Boczek pokroić w plastry, ogórki wzdłuż na ćwiartki, cebulę w półplasterki. Każdy zraz posmarować musztardą, nałożyć kawałki boczku, cebuli i ogórka, zwinąć rolady, związać nitką lub spiąć.
2. Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć rolady, zrumienić z każdej strony, obracając. Zlać tłuszcz do rondla, przełożyć rolady, podlać 1/2 litra wrzątku, dusić pod przykryciem ok. 1 godz. i 30 min. Wyjąć z rondla. Zdjąć nitki lub wyciągnąć szpikulce.
3. Zlać z wierzchu sos, który powstał w czasie duszenia. Do tego, co zostało na dnie rondla, dosypać mąkę, zasmażyć, wlać sos z powrotem, doprawić do smaku, zagotować, stale mieszając, by nie było grudek. Włożyć rolady, dusić jeszcze 15 minut na małym ogniu.
Zobacz także: