Zrazy zawijane
Mięsa z nadzieniem to kulinarne dzieła sztuki. Wspaniale wyglądają i tak samo smakują!
Składniki
- 60 dag rostbefu wołowego (6 plastrów)
- 1 słoik (400 ml) marynowanej czerwonej papryki
- 1 kapusta pekińska
- 1 cebula
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 2 kostki rosołowe
- 2 łyżki mąki
- 6 łyżek musztardy
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz, tymianek
- 3 gałązki świeżego tymianku do dekoracji
1. Plastry mięsa umyć, cienko rozbić tłuczkiem. Posmarować musztardą, doprawić solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Cebulę przekroić na pół, a każdą połówkę wzdłuż na cztery. Paprykę i kapustę pokroić w paski o długości 5-6 cm.
2. Cebulę, kapustę i paprykę ułożyć na plastrach rostbefu. Każdy nadziany plaster mięsa zwinąć w ciasny rulon i spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej. Zrazy obtoczyć w mące. Ułożyć na patelni i obsmażyć na silnym ogniu do zrumienienia.
3. W szerokim garnku zagotować 2 szklanki wody, dodać kostki rosołowe i pastę pomidorową. Włożyć zrumienione zrazy, dusić na małym ogniu pod przykryciem 1 godzinę, przyprawić. Podawać udekorowane tymiankiem.
Zobacz także: