Reklama

Zupa będzie jeszcze lepsza

Proste triki, by wywary były jeszcze bardziej aromatyczne.

Zwykle ryż lub makaron gotujesz od razu w zupie? Spróbuj ugotować go oddzielnie - z dodatkiem kurkumy. Zyska wtedy intensywnie żółtą barwę i apetycznie będzie kontrastował z kolorem wywaru. 

1. Chcesz poprawić smak zbyt kwaśnej zupy pomidorowej? Dodaj do niej kilka łyżek marchewki startej na tarce o drobnych oczkach. Zupę wymieszaj i gotuj jeszcze przez 10-15 minut. Danie stanie się słodsze i nie trzeba go będzie doprawiać mąką. Ten sam sposób możesz zastosować przy sosie pomidorowym. 

2. Do przesolonej zupy dodaj 2-3 obrane ziemniaki przekrojone na pół. Gotuj około 15 min, a potem je wyłów (lub zostaw, jeśli mogą być składnikiem zupy). Ziemniaki "wyciągną" sól z wywaru. Tak samo zadziało białko jajka. Oddziel je od żółtka i wlej do zupy. Ścinając się, wchłonie sól. Zbierz je łyżką cedzakową. 

Reklama

3. Do zupy pieczarkowej nie dodawaj surowych pieczarek, tylko podsmażone na maśle. A najlepiej podsmażone na maśle razem z drobno pokrojoną cebulką.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy