Zupa dyniowa
Hit jesiennej kuchni - pyszna, lekkostrawna i rozgrzewająca zupa.
Składniki: kilogram dyni bez skóry i pestek, pół litra wywaru drobiowego, 100 ml jogurtu naturalnego, pół szklanki pestek z dyni, oliwa z oliwek, łyżeczka ostrego chilli, łyżka curry, sól, pieprz, 1 duża cebula.
Przygotowanie: Dynię pokroić w kostkę, cebulę posiekać. W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać dynię i po chwili smażenia zalać wywarem. Gotować do całkowitej miękkości dyni i zmiksować. Zupę po zmiksowaniu należy jeszcze raz zagotować i doprawić curry, chilli, solą i pieprzem. Podawać z prażonymi na suchej patelni pestkami dyni i jogurtem naturalnym.
Składniki dla 6 osób: kilogram dyni, 2 duże czerwone papryki, pół opakowania sera feta, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 szklanki bulionu, suszony tymianek, curry, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, 4 łyżki masła.
Przygotowanie: W piekarniku pieczemy kawałki wydrążonej dyni, czosnek i obrane papryki przez 60 minut w temperaturze 180 stopni C.. Na patelni podsmażamy na maśle cebulę z 2 łyżkami tymianku. Po ostudzeniu wszystkie składniki miksujemy, dolewamy bulion rosołowy, przyprawy i odrobinę oliwy. Podajemy z kostkami sera feta i grzankami.
Składniki: kilogram miąższu dyni, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 szklanki bulionu warzywnego, łyżka kurkumy, łyżka gałki muszkatołowej, 2 łyżki cukru, sól, 250 ml mleka kokosowego, liście świeżej mięty.
Przygotowanie: W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać łyżkę kurkumy (opcjonalnie) i gałki muszkatołowej. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę dynię i smażyć przez minutę, mieszając. Zalać bulionem i mlekiem kokosowym. Doprawić solą i cukrem i gotować aż dynia będzie całkowicie miękka. Całość zmiksować i ponownie zagotować. Podawać z kleksem gęstego mleczka kokosowego i ozdobić miętą.