Zupa jarska
Pełnowartościowa, prosta w przygotowania i niezwykle smaczna. Polecamy przepis na delikatną zupę warzywną.
Składniki
- litr bulionu warzywnego
- 400 g młodej cukinii
- duża garść fasolki szparagowej zielonej
- 4 ziemniaki
- pomidor
- marchewka
- kawałek selera
- cebula
- szczypior
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
1. W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, a po chwili pokrojoną marchewkę. Smażymy pod przykryciem ok. 5 minut.
2. Dodajemy pokrojony w drobną kostkę seler, obrany ze skórki i pokrojony pomidor, fasolkę szparagową. Dusimy kilka minut, a następnie zalewamy bulionem, dodajemy ziemniaki i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Dorzucamy cukinię i gotujemy ok. 10 minut.
3. Doprawiamy zupę solą i pieprzem, podajemy z posiekanym szczypiorkiem oraz natką pietruszki.
Zobacz także: