Reklama

Zupa kalafiorowa z nutą cytryny

Przepis dla 2 osób.

Składniki

  • 500 g kalafiora
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 seler naciowy
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • sok z cytryny do skropienia
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • sól kłodawska, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 pęczek natki pietruszki lub posiekanego szczypiorku
  • trawa cytrynowa lub 3 liście kafiru – opcjonalnie

Przygotowanie:

Do garnka wlej olej, dodaj posiekanego drobno pora, przypraw solą i pieprzem i duś około 1 minutę. Dodaj pokrojone w słupki warzywa: marchew, pietruszkę, posiekanego selera, czosnek i dokładnie wymieszaj. Duś kolejne 2 minuty.

Dodaj kalafiora, przypraw gałką muszkatołową, dodaj liście kafiru lub rozgniecioną trawę cytrynową i zalej bulionem. Gotuj około 15 minut. Wlej mleczko kokosowe, dodaj 1 łyżeczkę otartej skórki z cytryny i gotuj jeszcze 3 minuty. s Przed podaniem posyp natką pietruszki lub szczypiorkiem i skrop sokiem z cytryny.

Reklama

Przepis pochodzi z książki "Dieta w insulinooporności"


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy