Zupa kalafiorowa z nutą cytryny
Przepis dla 2 osób.
Składniki
- 500 g kalafiora
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 1 por
- 1 seler naciowy
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
- sok z cytryny do skropienia
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 100 ml mleczka kokosowego
- sól kłodawska, pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 pęczek natki pietruszki lub posiekanego szczypiorku
- trawa cytrynowa lub 3 liście kafiru – opcjonalnie
Przygotowanie:
Do garnka wlej olej, dodaj posiekanego drobno pora, przypraw solą i pieprzem i duś około 1 minutę. Dodaj pokrojone w słupki warzywa: marchew, pietruszkę, posiekanego selera, czosnek i dokładnie wymieszaj. Duś kolejne 2 minuty.
Dodaj kalafiora, przypraw gałką muszkatołową, dodaj liście kafiru lub rozgniecioną trawę cytrynową i zalej bulionem. Gotuj około 15 minut. Wlej mleczko kokosowe, dodaj 1 łyżeczkę otartej skórki z cytryny i gotuj jeszcze 3 minuty. s Przed podaniem posyp natką pietruszki lub szczypiorkiem i skrop sokiem z cytryny.
Przepis pochodzi z książki "Dieta w insulinooporności"