Reklama

Zupa-krem z cukinii

Najsmaczniejsze są cukinie małe, dość twarde, o napiętej skórce.


Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 5

Składniki

  • 1 średnia cukinia zielona
  • 1 średnia cukinia żółta
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 1-2 listki laurowe ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu
  • 100 g serka mascarpone
  • 100 g śmietanki kremówki 30 proc.
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Cukinie umyj, osusz, pokrój w półtalarki. Ziemniaki, pietruszkę oraz seler obierz, umyj, pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.

Do garnka wlej 1 i 1/2 l wody, dodaj listki laurowe, ziele angielskie oraz pieprzu, zagotuj. Włóż mięso, gotuj 15-20 min. Bulion przecedź. Mięso odłóż, pokrój w kostkę, gdy już wystygnie. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju, wrzuć cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ziemniaki, pietruszkę i seler. Mieszając smaż ok. 5 min. Warzywa przełóż do garnka z bulionem. Gotuj ok. 15 min aż będą miękkie.

Reklama

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cukinię, mieszając smaż ok. 5 min. Przełóż do garnka z bulionem. Gotuj 5-7 min. Bulion przecedź. Trochę cukinii odłóż. Pozostałe warzywa rozdrobnij blenderem na gładki mus. Przełóż do garnka i powoli dolewaj wywar, w którym się gotowały, aż uzyskasz pożądaną konsystencję zupy.

Dodaj mascarpone i śmietankę. Podgrzewaj nie doprowadzając do wrzenia. Dopraw do smaku. Przelej do miseczek, dodaj odłożoną cukinię i mięso.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy