Zupa krem z grochu i kalafiora
Gęsta, pożywna i rozgrzewająca zupa. Idealna na chłodne, jesienne dni.
Przygotowanie:
Kawałki kalafiora i groch przełóż do garnka. Zalej wodą. Liście laurowe, ziele angielskie i suszone chili zawiń w gazę, przewiąż nitką i wrzuć do garnka. Dodaj łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Gotuj ok. 30 minut.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojony na plasterki czosnek i posiekaną cebulę. Podsmaż do zrumienienia i ze startym imbirem dodaj do gotujących się warzyw. Całość duś, aż kalafior i groch będą miękkie.
Z garnka wyjmij woreczek z przyprawami. Ugotowane warzywa zmiksuj na gładki krem. Wlewaj mleko, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Przypraw do smaku miodem i sokiem z cytryny. W razie konieczności dodaj sól i pieprz.
Zupę przelej na talerze, udekoruj chrupiącymi grzankami oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i imbiru.
Zobacz także: