Pomysły na babkę wielkanocną. Na co się zdecydować?
Babka wielkanocna to dla mnie niezastąpiony symbol świąt – zawsze kojarzy się z domowym ciepłem i tradycją. Pamiętam, jak moja babcia przygotowywała te wypieki i zapach roznosił się po całym domu. Dzisiaj mam dla was kilka przepisów.

Są takie potrawy i wypieki, które smakują wyjątkowo w określonym czasie. Tak jest w przypadku babki!
Babka z dodatkiem ajerkoniaku

Ja tradycyjnie poszczę już w Wielką Sobotę, dlatego też w tym dniu rozkrawana jest jedna z babek, jakie pieczone są na kolejne świąteczne dni. Ta w sobotę jest najczęściej najprostsza, kolejne są już bardziej "okazałe". Na początek babka z dodatkiem ajerkoniaku.
Składniki:
- 150 g masła,
- 5 łyżek oleju,
- 10 łyżek ajerkoniaku,
- 2 łyżki wody,
- 1½ szklanki cukru,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 6 jajek,
- szczypta soli,
- 2¼ szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki płatków migdałowych.
Opis przygotowania:
Do rondelka wrzucić masło, wlać olej, ajerkoniak i wodę. Wsypać cukier i cukier waniliowy, wymieszać i gotować przez 10 minut na wolnym ogniu. Odstawić do wystudzenia. Zimną masę przełożyć do miski.
Żółtka oddzielić od białek i połączyć z masą. Po dokładnym zmiksowaniu odłożyć trochę więcej niż pół szklanki, a do miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą. Można to zrobić robotem - na najniższych obrotach. Gotowe ciasto przełożyć do formy na babę (wcześniej trzeba ją wysmarować masłem i wysypać bułką tartą).
Wstawić na 45-50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Babkę wyjąć z formy zaraz po upieczeniu, przełożyć na deskę i posmarować odłożoną wcześniej masą. To bardzo ważne, by baba była gorąca, bowiem jej ciepło sprawi, że masa szybko zastygnie. Na samym końcu posypać prażonymi płatkami migdałów.
Babka z mascarpone
Jak święta to musi być "na bogato"! Dlatego kolejna propozycja to babka przełożona kremem mascarpone.
Składniki:
- ½ kg mąki,
- 80 g cukru,
- 40 g drożdży,
- 250 ml mleka,
- 150 g masła,
- 4 jajka,
- szczypta soli,
- 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Krem:
- 250 g mascarpone,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 100 g czekolady białej,
- 200 g słodkiej śmietany 30-36 proc.
Polewa:
- 200 g czekolady białej,
- 1 łyżka masła,
- kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji.
Poncz:
- 350 ml wody,
- 200 g cukru,
- sok z połowy cytryny,
- rum.
Opis przygotowania:
Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z resztą cukru na puszystą masę. Dalej ucierając dodać po jednym żółtku. Zmienić końcówki w robocie (ubijaki na mieszadła hakowe). Dodać wyrośnięty zaczyn, resztę mąki i posiekaną skórkę pomarańczową. Miksować na niskich obrotach, następnie zwiększyć na wysokie i miksować do uzyskania elastycznego ciasta.
Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do ciasta i delikatnie zagnieść ręką - ciasto powinno być gładkie, lśniące i zawierać dużo pęcherzyków powietrza.
Przełożyć do foremki na babkę (natłuszczonej masłem i wysypanej mąką, średnica 24 cm - ciasto powinno wypełnić formę do połowy). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Po tym czasie piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. Sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe. Po upieczeniu zostawić do wystudzenia - przy uchylonych drzwiczkach. Wyjąć z formy i przekroić wzdłuż na pół.
Wodę zagotować z cukrem. Wystudzić. Dodać sok z cytryny i alkohol.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia. Serek zmiksować z sokiem z cytryny. Dodać zimną, ale jeszcze płynną czekoladę. Zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do kremu.
Na paterze lub na desce ułożyć dolny krążek babki. Nasączyć ponczem. Nałożyć krem, wyrównać i przykryć drugim krążkiem. Delikatnie docisnąć, nakłuć wykałaczką i nasączyć ponczem. Wstawić do lodówki, by masa stężała.
Białą czekoladę rozpuścić nad gorącą kąpielą wodną, dodać masło. Babkę polać czekoladą i posypać posiekaną skórką kandyzowaną.
Babka ze startą marchewką

Wspomniałam o nietypowych dodatkach do babek. Myślę, że wielu może zaskoczyć dodanie do niej… startej marchewki. Oto przepis.
Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 250 g marchewki,
- 20 g drożdży,
- 3 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 120 g masła,
- lukier do dekoracji.
Opis przygotowania:
Drożdże pokruszyć do miski. Zalać ½ szklanki ciepłej wody, dodać startą marchewkę, szklankę mąki oraz jajka. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto zwiększy objętość, wsypać resztę mąki, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. Wlać roztopione, lekko przestudzone masło. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki na babę - do ½ wysokości. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, by ciasto podrosło.
Piec przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.
Po wystudzeniu udekorować lukrem.
Migdałowa babka winna

A co powiecie na… migdałową babkę winną?
Składniki:
- 300 g masła,
- 300 g cukru,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 6 jajek,
- szczypta soli,
- 200 g mąki migdałowej,
- 200 g mąki kartoflanej,
- 2 łyżeczki sody,
- ½ łyżeczki roztartego kardamonu,
- 3 łyżeczki kakao,
- 100 ml białego wina wytrawnego,
- garść migdałów,
- cukier puder.
Opis przygotowania:
Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodać po jednym żółtku. Dosypać mąkę migdałową, mąkę kartoflaną, sodę, kardamon (roztarty w moździerzu) i kakao. Dokładnie zmiksować. Na samym końcu dolać wino.
Z białek i soli ubić sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do ciasta. Dorzucić posiekane migdały. Przelać do formy na babkę (wysmarowaną masłem i wysypaną mąką migdałową). Wyrównać i posypać posiekanymi migdałami. Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C.
Udekorować cukrem pudrem.
Jak widzicie ile domów (i głów pełnych pomysłów!) tyle receptur na wykonanie babki. Mam nadzieję, że wybierzecie coś dla siebie.