Pomysły na babkę wielkanocną. Na co się zdecydować?

Ewa Wachowicz poleca przepisy na babki wielkanocne
Ewa Wachowicz poleca przepisy na babki wielkanocneArchiwum autora

Babka z dodatkiem ajerkoniaku

Babka z ajerkoniakiem
 Babka z ajerkoniakiemArchiwum autora
  • 150 g masła,
  • 5 łyżek oleju,
  • 10 łyżek ajerkoniaku,
  • 2 łyżki wody,
  • 1½ szklanki cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 6 jajek,
  • szczypta soli,
  • 2¼ szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki płatków migdałowych.

Babka z mascarpone

  • ½ kg mąki,
  • 80 g cukru,
  • 40 g drożdży,
  • 250 ml mleka,
  • 150 g masła,
  • 4 jajka,
  • szczypta soli,
  • 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.
  • 250 g mascarpone,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 100 g czekolady białej,
  • 200 g słodkiej śmietany 30-36 proc.
  • 200 g czekolady białej,
  • 1 łyżka masła,
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji.
  • 350 ml wody,
  • 200 g cukru,
  • sok z połowy cytryny,
  • rum.

Babka ze startą marchewką

Babka ze startą marchewką
 Babka ze startą marchewkąINTERIA.PL
  • 3 szklanki mąki,
  • 250 g marchewki,
  • 20 g drożdży,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 120 g masła,
  • lukier do dekoracji.

Migdałowa babka winna

Migdałowa babka winna
 Migdałowa babka winnafot. Grzegorz KozakiewiczArchiwum autora
  • 300 g masła,
  • 300 g cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 6 jajek,
  • szczypta soli,
  • 200 g mąki migdałowej,
  • 200 g mąki kartoflanej,
  • 2 łyżeczki sody,
  • ½ łyżeczki roztartego kardamonu,
  • 3 łyżeczki kakao,
  • 100 ml białego wina wytrawnego,
  • garść migdałów,
  • cukier puder.
„Ewa gotuje”: Sernik z waniliowym crème brûléePolsat