Zupa krem z kalafiora
W 30 minut.
Składniki
- 1 kalafior
- 1-2 małe ziemniaki
- 1 marchew
- 1 por
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
- 1 łyżeczka mąki
- 10 dag sera pleśniowego
- 1 kostka bulionowa
- sól, pieprz
4
1. Kalafior podzielić na różyczki (mrożony jest już gotowy do użycia), ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
2. Kostkę bulionową zagotować w litrze wody, dodać kalafior i ziemniaki oraz drobno pokrojone warzywa. Gotować około 15 minut.
3. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do zupy, zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
4. Zupę zmiksować na gęsty krem, rozlać do talerzy. Każdą porcję udekorować pokruszonym serem pleśniowym i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Można też posypać siekanym koperkiem.