Reklama

Zupa paprykowa

Gorąca zupa w chłodne, ponure dni to najlepszy pomysł na rozgrzanie się. Polecamy przepis na aromatyczną zupę paprykową.

Składniki

  • 2 czerwone papryki
  • mała cebula
  • łyżka masła
  • łyżka mielonej słodkiej papryki
  • łyżeczka przecieru pomidorowego
  • litr bulionu warzywnego
  • ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki śmietany
  • świeży rozmaryn (do ozdoby)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. 

2. W garnku roztop masło, dodaj cebulę oraz paprykę i chwilę podsmaż. Dopraw papryką w proszku, dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze kilka minut. 

3. Wlej wywar warzywny, wrzuć posiekany czosnek i gotuj ok. 20 minut. Odstaw z ognia, a kiedy zupa nieco przestygnie, zmiksuj na gładki krem. Na koniec dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Na talerzach ozdób listkami rozmarynu.

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy