Zupa paprykowa
Gorąca zupa w chłodne, ponure dni to najlepszy pomysł na rozgrzanie się. Polecamy przepis na aromatyczną zupę paprykową.
Składniki
- 2 czerwone papryki
- mała cebula
- łyżka masła
- łyżka mielonej słodkiej papryki
- łyżeczka przecieru pomidorowego
- litr bulionu warzywnego
- ząbek czosnku
- 2-3 łyżki śmietany
- świeży rozmaryn (do ozdoby)
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
2. W garnku roztop masło, dodaj cebulę oraz paprykę i chwilę podsmaż. Dopraw papryką w proszku, dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze kilka minut.
3. Wlej wywar warzywny, wrzuć posiekany czosnek i gotuj ok. 20 minut. Odstaw z ognia, a kiedy zupa nieco przestygnie, zmiksuj na gładki krem. Na koniec dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Na talerzach ozdób listkami rozmarynu.
Zobacz także: