Zupa po włosku. Ten smak pokocha każdy
Zupa włoska jest idealną propozycją dla tych, którzy nie przepadają za grillowaniem. Prosta w przygotowaniu strawa przypadnie do gustu domownikom. Powód? Podawana w chlebie cieszy się uznaniem wśród małych i dużych. Włoska minestrone i polska tradycja

Składniki
- 3 kawałki kiełbasy wieprzowej
- 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 ziemniak
- 3 ząbki czosnku
- 3 pomidory malinowe
- 1 szklanka wina białego wytrawnego
- 1 l bulionu jarzynowego
- 2 liście laurowe
- 1 puszka fasoli białej
- 2 garście szpinaku
- sól
- pieprz
do podania
- 4 nieduże chlebki (jak do żurku)
- parmezan
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
Kiełbasę pokroić w plastry. Podsmażyć w garnku na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić cebulę i warzywa (pokrojone w kostkę).
Po chwili dodać posiekany czosnek. Wymieszać i smażyć przez chwilę. Dorzucić obrane i pokrojone w kostkę pomidory (sam miąższ, bez środków).
Podlać winem. Gdy alkohol odparuje, wlać wywar jarzynowy. Doprawić liściem laurowym.
Przykryć i gotować do miękkości. Pod koniec dorzucić odcedzoną fasolkę oraz szpinak. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
Podawać w wydrążonych chlebkach. Udekorować wiórkami parmezanu i natką pietruszki.
*** To może cię zainteresować ***
Magdalena Mołek nie dba o linię? Czym się objada
Modne dodatki do SPA. Idealne na wakacyjny wyjazd
Białe plamy na skórze po opalaniu. Dlaczego powstają?