Reklama

Zupa po włosku. Ten smak pokocha każdy

Zupa włoska jest idealną propozycją dla tych, którzy nie przepadają za grillowaniem. Prosta w przygotowaniu strawa przypadnie do gustu domownikom. Powód? Podawana w chlebie cieszy się uznaniem wśród małych i dużych. Włoska minestrone i polska tradycja

Składniki

  • 3 kawałki kiełbasy wieprzowej
  • 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 pomidory malinowe
  • 1 szklanka wina białego wytrawnego
  • 1 l bulionu jarzynowego
  • 2 liście laurowe
  • 1 puszka fasoli białej
  • 2 garście szpinaku
  • sól
  • pieprz

Składniki do podania

  • 4 nieduże chlebki (jak do żurku)
  • parmezan
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

Kiełbasę pokroić w plastry. Podsmażyć w garnku na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić cebulę i warzywa (pokrojone w kostkę). 

Po chwili dodać posiekany czosnek. Wymieszać i smażyć przez chwilę. Dorzucić obrane i pokrojone w kostkę pomidory (sam miąższ, bez środków).

Podlać winem. Gdy alkohol odparuje, wlać wywar jarzynowy. Doprawić liściem laurowym. 

Przykryć i gotować do miękkości. Pod koniec dorzucić odcedzoną fasolkę oraz szpinak. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.

Podawać w wydrążonych chlebkach. Udekorować wiórkami parmezanu i natką pietruszki.

Reklama

*** To może cię zainteresować ***

Magdalena Mołek nie dba o linię? Czym się objada

Modne dodatki do SPA. Idealne na wakacyjny wyjazd

Białe plamy na skórze po opalaniu. Dlaczego powstają? 

Madonna w prześwitującym body

Modne paznokcie 2021. Poznaj trendy w letnim manicure


Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: gotowanie | kuchnia włoska
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy