Zupa po włosku. Ten smak pokocha każdy

Zupa włoska jest idealną propozycją dla tych, którzy nie przepadają za grillowaniem. Prosta w przygotowaniu strawa przypadnie do gustu domownikom. Powód? Podawana w chlebie cieszy się uznaniem wśród małych i dużych. Włoska minestrone i polska tradycja

Zupa po włosku podawana w chlebku ma wielu zwolenników
Zupa po włosku podawana w chlebku ma wielu zwolenników123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 kawałki kiełbasy wieprzowej
  • 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 pomidory malinowe
  • 1 szklanka wina białego wytrawnego
  • 1 l bulionu jarzynowego
  • 2 liście laurowe
  • 1 puszka fasoli białej
  • 2 garście szpinaku
  • sól
  • pieprz

do podania

  • 4 nieduże chlebki (jak do żurku)
  • parmezan
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

Kiełbasę pokroić w plastry. Podsmażyć w garnku na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić cebulę i warzywa (pokrojone w kostkę).

Po chwili dodać posiekany czosnek. Wymieszać i smażyć przez chwilę. Dorzucić obrane i pokrojone w kostkę pomidory (sam miąższ, bez środków).

Podlać winem. Gdy alkohol odparuje, wlać wywar jarzynowy. Doprawić liściem laurowym.

Przykryć i gotować do miękkości. Pod koniec dorzucić odcedzoną fasolkę oraz szpinak. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.

Podawać w wydrążonych chlebkach. Udekorować wiórkami parmezanu i natką pietruszki.

*** To może cię zainteresować ***

„Ewa gotuje”: Wegański bigos na włoskiejPolsat