Zupa rybna z małżami, krewetkami, łososiem i dorszem
Zupa rybna z małżami, krewetkami, łososiem i dorszem - danie pełne wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako pierwsze danie.

Składniki
- 200 g fileta z łososia norweskiego bez skóry
- 200 g fileta z dorsza, bez skóry i ości
- 400 g małży norweskich, bez skorupek
- 100 g krewetek, nieobranych
- 2 cm świeżego imbiru
- ½ szt. czerwonej papryczki chilli
- ½ łodygi trawy cytrynowej
- 50 ml oliwy z oliwek
- 800 ml bulionu rybnego
- 50 ml créme fraîche
- 100 ml śmietany 18%
- 1szt marchewki
- 1szt selera
- szczypiorek z cebulką
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- chleb razowy
Przygotowanie:
Pokroić łososia i dorsza na kawałki. Oczyścić małże, sprawdzić czy wszystkie skorupy są zamknięte. Wyrzucić nieszczelne.
Ugotować małże, odcedzić i zachować wywar. Wyjąć zawartość ze skorup małży. Oczyścić krewetki.
Posiekać czosnek, selera, imbir i chili, rozbić trawę cytrynową i podzielić ją na kawałki.
Następnie pokrojone składniki usmażyć na oliwie, na małym ogniu, dodać wywar z małży i wywar rybny, zagotować.
Dodać créme fraîche i śmietanę, gotować zupę przez kilka minut. Pokroić cebulę, szczypiorek, marchewkę i seler. Wyjąć z zupy trawę cytrynową.
Dodać do zupy marchew i seler, gotować przez ok. 1 min., w zależności od wielkości kawałków warzyw.
Dodać łososia, dorsza i cebulę ze szczypiorkiem, zagotować. Dodać małże i krewetki, doprawić solą i pieprzem.
Podawać z chlebem razowym.
Zobacz także: