Reklama

Zupa rybna z małżami, krewetkami, łososiem i dorszem

Zupa rybna z małżami, krewetkami, łososiem i dorszem - danie pełne wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako pierwsze danie.

Składniki

  • 200 g fileta z łososia norweskiego bez skóry
  • 200 g fileta z dorsza, bez skóry i ości
  • 400 g małży norweskich, bez skorupek
  • 100 g krewetek, nieobranych
  • 2 cm świeżego imbiru
  • ½ szt. czerwonej papryczki chilli
  • ½ łodygi trawy cytrynowej
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 800 ml bulionu rybnego
  • 50 ml créme fraîche
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1szt marchewki
  • 1szt selera
  • szczypiorek z cebulką
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • chleb razowy

Przygotowanie:

Pokroić łososia i dorsza na kawałki. Oczyścić małże, sprawdzić czy wszystkie skorupy są zamknięte. Wyrzucić nieszczelne.

Ugotować małże, odcedzić i zachować wywar. Wyjąć zawartość ze skorup małży. Oczyścić krewetki.

Posiekać czosnek, selera, imbir i chili, rozbić trawę cytrynową i podzielić ją na kawałki.

Następnie pokrojone składniki usmażyć na oliwie, na małym ogniu, dodać wywar z małży i wywar rybny, zagotować.

Dodać créme fraîche i śmietanę, gotować zupę przez kilka minut. Pokroić cebulę, szczypiorek, marchewkę i seler. Wyjąć z zupy trawę cytrynową.

Reklama

Dodać do zupy marchew i seler, gotować przez ok. 1 min., w zależności od wielkości kawałków  warzyw.

Dodać łososia, dorsza i cebulę ze szczypiorkiem, zagotować. Dodać małże i krewetki, doprawić solą i pieprzem.

Podawać z chlebem razowym.

Zobacz także:

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy