Przygotowanie:
Cebulę obierz i drobno pokrój. W garnku rozpuść masło (lub margarynę) i podsmaż cebulę (ok. 2 minut). Dosyp mąkę i wymieszaj.
Wlej bulion i 150 ml mleka. Mieszając, doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu około 5 minut. Posól i popieprz do smaku. Zetnij górę z chlebów, wydrąż z nich środek i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj jajko w misce za pomocą trzepaczki.
Kostki z chleba najpierw mocz w reszcie mleka, potem w jajku i w mielonych migdałach. Na koniec usmaż je na złocisty kolor na rozgrzanym na patelni oleju. Wyjmij i osusz na papierze kuchennym.
Do chlebów wlej zupę. Szynkę pokrój w cienkie paski i dodaj do zupy. Na koniec dosyp smażone kostki oraz posiekany szczypiorek. Do smaku dodaj gałkę muszkatołową, pieprz i sól oraz starty żółty ser.
Zobacz także: