Reklama

Zupa serowa w chlebie

Treściwa i sycąca zupa.

Składniki

  • 750 ml bulionu
  • 2 cebule
  • 20 g masła lub margaryny
  • 20 g mąki (2 łyżki)
  • 1 szklanka mleka
  • 4 okrągłe chleby (po 500 g każdy)
  • 1 jajko
  • 450 g zmielonych migdałów
  • 4 łyżki oleju
  • 4 plastry szynki
  • szczypiorek
  • 200 g sera startego
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Cebulę obierz i drobno pokrój. W garnku rozpuść masło (lub margarynę) i podsmaż cebulę (ok. 2 minut). Dosyp mąkę i wymieszaj.

Wlej bulion i 150 ml mleka. Mieszając, doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu około 5 minut. Posól i popieprz do smaku. Zetnij górę z chlebów, wydrąż z nich środek i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj jajko w misce za pomocą trzepaczki.

Kostki z chleba najpierw mocz w reszcie mleka, potem w jajku i w mielonych migdałach. Na koniec usmaż je na złocisty kolor na rozgrzanym na patelni oleju. Wyjmij i osusz na papierze kuchennym.

Reklama

Do chlebów wlej zupę. Szynkę pokrój w cienkie paski i dodaj do zupy. Na koniec dosyp smażone kostki oraz posiekany szczypiorek. Do smaku dodaj gałkę muszkatołową, pieprz i sól oraz starty żółty ser.

Zobacz także:


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy