Reklama

Zupa z cukinii z kluseczkami

Składniki

  • 1,20 kg cukinii
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki śmietanki kremówki 30 proc.
  • 200 g kremowego serka śmietankowego
  • pomidorki koktajlowe (żółte i czerwone)
  • olej
  • sól
  • pieprz

Niewielki kawałek cukinii pokrój w cienkie paski a pozostałe w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. 

Dodaj cukinię, mieszając smaż ok. 5 min. Warzywa przełóż do garnka, wlej bulion. Gotuj 10-15 min. Warzywa przecedź. Paski cukinii wyjmij. 

Pozostałe rozdrobnij blenderem, stopniowo wlewając bulion. Dodaj śmietankę, podgrzej. Dopraw do smaku.

Podawaj z paskami cukinii i kluseczkami z sera (uformuj je za pomocą dwóch łyżek).

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy