Zupa z cukinii z kluseczkami
Składniki
- 1,20 kg cukinii
- 1 cebula
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki śmietanki kremówki 30 proc.
- 200 g kremowego serka śmietankowego
- pomidorki koktajlowe (żółte i czerwone)
- olej
- sól
- pieprz
Niewielki kawałek cukinii pokrój w cienkie paski a pozostałe w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij.
Dodaj cukinię, mieszając smaż ok. 5 min. Warzywa przełóż do garnka, wlej bulion. Gotuj 10-15 min. Warzywa przecedź. Paski cukinii wyjmij.
Pozostałe rozdrobnij blenderem, stopniowo wlewając bulion. Dodaj śmietankę, podgrzej. Dopraw do smaku.
Podawaj z paskami cukinii i kluseczkami z sera (uformuj je za pomocą dwóch łyżek).
Zobacz także: