Reklama

Zupa z fasolki szparagowej

Do zupy można też dodać szklankę zielonego groszku. A kto woli zupę gęściejszą, może wrzucić kilka pokrojonych młodych ziemniaków.

Czas przyrządzenia: 35 min
Składniki dla: 4

Składniki

  • 40 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 1 pęczek dymki
  • 2 duże pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżeczki mąki
  • 2/3 szklanki śmietany 18 proc. do zup
  • sól, pieprz, cukier
  • gałązki oregano do dekoracji

Fasolkę umyć, odkroić końcówki, pociąć na mniejsze kawałki. Wrzucić do gorącego wywaru, dodać czosnek, gotować.

Dymkę umyć, oczyścić, skroić w plasterki. Dodać do zupy pięć minut po fasolce. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do zupy 10 minut po dymce, zagotować.

Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, zaprawić mąką ze śmietaną (mąkę rozmieszać ze śmietaną, dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i powoli wlać do garnka). Gotować jeszcze cztery minuty. Podawać udekorowaną oregano.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy