Zupa z fasolki szparagowej
Do zupy można też dodać szklankę zielonego groszku. A kto woli zupę gęściejszą, może wrzucić kilka pokrojonych młodych ziemniaków.
Fasolkę umyć, odkroić końcówki, pociąć na mniejsze kawałki. Wrzucić do gorącego wywaru, dodać czosnek, gotować.
Dymkę umyć, oczyścić, skroić w plasterki. Dodać do zupy pięć minut po fasolce. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do zupy 10 minut po dymce, zagotować.
Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, zaprawić mąką ze śmietaną (mąkę rozmieszać ze śmietaną, dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i powoli wlać do garnka). Gotować jeszcze cztery minuty. Podawać udekorowaną oregano.