Zupa z fasolki szparagowej
Do zupy można też dodać szklankę zielonego groszku. A kto woli zupę gęściejszą, może wrzucić kilka pokrojonych młodych ziemniaków.

Składniki
- 40 dag zielonej fasolki szparagowej
- 1 pęczek dymki
- 2 duże pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżeczki mąki
- 2/3 szklanki śmietany 18 proc. do zup
- sól, pieprz, cukier
- gałązki oregano do dekoracji
4
Fasolkę umyć, odkroić końcówki, pociąć na mniejsze kawałki. Wrzucić do gorącego wywaru, dodać czosnek, gotować.
Dymkę umyć, oczyścić, skroić w plasterki. Dodać do zupy pięć minut po fasolce. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do zupy 10 minut po dymce, zagotować.
Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, zaprawić mąką ze śmietaną (mąkę rozmieszać ze śmietaną, dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i powoli wlać do garnka). Gotować jeszcze cztery minuty. Podawać udekorowaną oregano.