Reklama

Zupa z klopsikami

Paprykę można zamrozić: umytą i pozbawioną nasion pokrój w kostkę lub paski.

Składniki

  • 2-3 strąki papryki (czerwona, żółta)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i ½ l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 25 dag mielonego mięsa
  • ½ czerstwej bułki kajzerki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz i pokrój w paski. Cebulę drobno posiekaj. Kajzerkę namocz w wodzie. Do mięsa dodaj 1 łyżkę posiekanej cebuli, odciśniętą z nadmiaru wody kajzerkę, wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Wilgotnymi dłońmi z mięsa uformuj niezbyt duże kuleczki i obsmaż je na rumiano na mocno rozgrzanym oleju.

Do garnka wlej bulion, podgrzej. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju i wrzuć pozostałą cebulę. Mieszając smaż aż się zeszkli. Przełóż ją do bulionu. Na tej samej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju, wrzuć paprykę. Mieszając smaż ok. 3 min. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze ok. 1 min. Warzywa przełóż do bulionu, dodaj pomidory z puszki. Gotuj ok. 30 min.

Reklama

Warzywa odcedź. Kilka pasków papryki odłóż do dekoracji. Warzywa zmiksuj blenderem na gładki mus i wlej do nich bulion. Dodaj słodką i ostrą paprykę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Włóż podsmażone klopsiki oraz paski papryki, podgrzej.

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy