Reklama

Zupa z kukurydzy

Idealna na upalne dni!


Składniki

  • 4 puszki kukurydzy,
  • 2 cebule,
  • pół szklanki śmietanki,
  • pół szklanki wytrawnego białego wina,
  • łyżka masła,
  • 1 litr bulionu,
  • czerwona cebula,
  • gałązki pietruszki,
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Czerwoną cebulę pokrój w plasterki. Kukurydzę osącz na sitku. Zwykłe cebule obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj kukurydzę (trochę zostaw do dekoracji), wlej bulion i wino. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 5 minut. Następnie ostudź i zmiksuj na gładką masę.

Zupę przetrzyj przez sitko, dodaj śmietankę, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj i wstaw do lodówki. Chłodnik przed podaniem posyp odłożoną kukurydzą, czerwoną cebulą i gałązką pietruszki.

Reklama

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy