Zupa z kukurydzy
Idealna na upalne dni!

Składniki
- 4 puszki kukurydzy,
- 2 cebule,
- pół szklanki śmietanki,
- pół szklanki wytrawnego białego wina,
- łyżka masła,
- 1 litr bulionu,
- czerwona cebula,
- gałązki pietruszki,
- sól i pieprz
PrzygotowanieCzerwoną cebulę pokrój w plasterki. Kukurydzę osącz na sitku. Zwykłe cebule obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj kukurydzę (trochę zostaw do dekoracji), wlej bulion i wino. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 5 minut. Następnie ostudź i zmiksuj na gładką masę.Zupę przetrzyj przez sitko, dodaj śmietankę, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj i wstaw do lodówki. Chłodnik przed podaniem posyp odłożoną kukurydzą, czerwoną cebulą i gałązką pietruszki.
Zobacz także: