Zupa z mięsem i papryczką chilli
Rozgrzewająca i pożywna zupa z chilli- idealna na początek jesieni!
Składniki
- 1 polędwiczka
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1 seler
- 1 por
- 1 papryka żółta
- 2 pomidory
- 1/2 papryczki chili
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- papryka ostra mielona
- olej
- 2 łyżki natki
- 3 łyżki śmietany 30 proc
Sposób przygotowania:
1. Obierz marchew, pietruszkę i seler, oczyść por. Zalej wodą. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj 30 minut. Następnie wyjmij warzywa (możesz je wykorzystać do zrobienia purée).
2. Oczyszczoną polędwiczkę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Przełóż do garnka z wywarem. Dodaj oczyszczoną i pokrojoną paprykę, ziemniaki i pomidory oraz posiekaną papryczkę chili. Gotuj około 30 minut, aż wszystko będzie miękkie. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Zabiel śmietaną i posyp natką.
Zobacz także: