Zupa z soczewicy

123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 sztuki cebule
  • majeranek
  • 4 średnie marchewka
  • 3 łyżki koncentrat pomidorowy
  • 30 dag czerwona soczewica
3-4 osób

Soczewicę umyć na sitku pod bieżącą wodą. Zalać wodą (3 litry), zagotować. Zdjąć zbierającą się pianę, dodać przyprawy. Gotować na wolnym ogniu. Marchewkę umyć, zetrzeć na tarce.

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Smażyć ją na rozgrzanym oleju, a kiedy się już zeszkli, dodać marchewkę. Smażyć, aż się przyrumieni. Zawartość patelni przełożyć do garnka z ugotowaną soczewicą.

Pomidory wraz z zalewą dodać do gotującej się zupy, gotować jeszcze kilka minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku majerankiem. Serwować gorące ze świeżymi ziołami.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas