Zupełnie inna karpatka
Pyszne ciasto!

Składniki
na ciasto parzone:
- 1 szklanka mąki
- 5 jajek
- 1 szkl. wody
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na krem:
- 3 szkl. mleka 3,2%
- 300 g masła
- 3/4 szkl. cukru
- 2 cukry waniliowe
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
na spód:
- owocowe konfitury (ale możesz je pominąć)
Przygotowanie:
Zagotuj masło z wodą. Zmniejsz ogień i dodaj mąkę, cały czas mieszając do połączenia się składników. Po ostygnięciu ciasta dodawaj stopniowo jajka, olej, proszek do pieczenia i znowu utrzyj.
Ciasto podziel na 2 porcje i wyłóż na dwóch blachach (wysmarowanych olejem i oprószonych mąką) tej samej wielkości. Ciasto piecz ok. 20-25 min w temp. 170 stopni C.
Zagotuj 2 szklanki mleka i cukier. Pozostałe mleko wymieszaj z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodaj do gotującego się mleka, szybko mieszając. Chwilę gotuj. Pozostaw budyń do ostygnięcia.
Miękkie masło ucieraj mikserem, dodając zimny budyń. Konfitury ułóż na spodzie i przełóż ciasto masą budyniową. Wstaw do lodówki.
Zobacz także: