Przygotowanie:
Zagotuj masło z wodą. Zmniejsz ogień i dodaj mąkę, cały czas mieszając do połączenia się składników. Po ostygnięciu ciasta dodawaj stopniowo jajka, olej, proszek do pieczenia i znowu utrzyj.
Ciasto podziel na 2 porcje i wyłóż na dwóch blachach (wysmarowanych olejem i oprószonych mąką) tej samej wielkości. Ciasto piecz ok. 20-25 min w temp. 170 stopni C.
Zagotuj 2 szklanki mleka i cukier. Pozostałe mleko wymieszaj z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodaj do gotującego się mleka, szybko mieszając. Chwilę gotuj. Pozostaw budyń do ostygnięcia.
Miękkie masło ucieraj mikserem, dodając zimny budyń. Konfitury ułóż na spodzie i przełóż ciasto masą budyniową. Wstaw do lodówki.
Zobacz także: