Żur w chlebie
Smak tradycji.


Składniki
- 500 g białej kiełbasy
- 100 g kiełbasy wędzonej
- 2 spore cebule
- 500 g obranych ziemniaków
- zakwas na żur
- 5 jajek ugotowanych na twardo (opcjonalnie)
- 1 jajko surowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- pieprz i sól
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki chrzanu
- 250 ml śmietany
- 2 litry wody
- 5 chlebków do podania
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotuj dwa litry wody, białą kiełbasę, posiekane w drobną kostkę cebule z listkiem laurowym, ziele, sól i pieprz. Po około 20 minutach wyłów kiełbasę, wlej do zupy zakwas na żurek i zagotuj ponownie. Gotuj około 10 minut. Wyłącz i dodaj śmietanę. W oddzielnym garnku ugotuj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki w takiej ilości wody, aby delikatnie przykryła kartofle. Gdy ziemniaki są miękkie, dodaj je razem z wodą do garnka z zupą. Kiełbasę pokrój w plastry. Dodaj do zupy kiełbasę, majeranek, chrzan i gotowane jajka. Z chlebków wydrąż środki. Rozkłóconym jajkiem zaciągnij skórkę od środka, by chleb nie przemókł. Do chlebka wlej wrzący żurek, udekoruj jajkiem i podawaj.
Zobacz także: