Reklama

Żur w chlebie

Smak tradycji.

Składniki

  • 500 g białej kiełbasy
  • 100 g kiełbasy wędzonej
  • 2 spore cebule
  • 500 g obranych ziemniaków
  • zakwas na żur
  • 5 jajek ugotowanych na twardo (opcjonalnie)
  • 1 jajko surowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • pieprz i sól
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki chrzanu
  • 250 ml śmietany
  • 2 litry wody
  • 5 chlebków do podania

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotuj dwa litry wody, białą kiełbasę, posiekane w drobną kostkę cebule z listkiem laurowym, ziele, sól i pieprz. Po około 20 minutach wyłów kiełbasę, wlej do zupy zakwas na żurek i zagotuj ponownie. Gotuj około 10 minut. Wyłącz i dodaj śmietanę. W oddzielnym garnku ugotuj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki w takiej ilości wody, aby delikatnie przykryła kartofle. Gdy ziemniaki są miękkie, dodaj je razem z wodą do garnka z zupą. Kiełbasę pokrój w plastry. Dodaj do zupy kiełbasę, majeranek, chrzan i gotowane jajka. Z chlebków wydrąż środki. Rozkłóconym jajkiem zaciągnij skórkę od środka, by chleb nie przemókł. Do chlebka wlej wrzący żurek, udekoruj jajkiem i podawaj.

Reklama

Zobacz także:


Nostalgia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy