Reklama

Reklama

Bitki w sosie kaparowym

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 2 łyżki mąka
  • szklanka bulion
  • 2 łyżki masło
  • 2 sztuki obrane pomidory
  • ryż
  • garść kapary
  • pół szklanki śmietana
  • 60 dag polędwiczka wieprzowa
  • sól, pieprz
  • 2 sztuki cebula

Polędwiczki opłucz, osusz, pokrój w skośne plastry. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, pokrój na ćwiartki, usuń gniazdy nasienne, a miąższ potnij w drobniutką kosteczkę. Polędwiczki posól, oprósz mąką. Usmaż na maśle na złotobrązowy kolor. Przełóż do rondla, przykryj, a na tłuszczu po smażeniu podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj miąższ pomidorów. Mieszając smaż kilka minut. Podlej śmietaną i rosołem. Chwilę gotuj razem kilka minut.

Następnie sos przetrzyj przez sitko. Wlej do zrazików, dodaj kapary. Delikatnie posól (ew. możesz dodać 1/2 łyżeczki cukru). Duś 10 minut. Ryż ugotuj na sypko w posolonej wodzie. Podawaj do polędwiczek. Udekoruj zieleniną.

Reklama

Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy