"Alfabet ciast"

Rarytas dla łasuchów: pierwsza książka artystki znanej z wyrafinowanych rysunkowych przepisów i pysznych domowych wypieków. Od tarty agrestowej do ciasta z zielonej herbaty, czyli ABC sztuki cukierniczej.

książka
książkamateriały prasowe
Okładka książki "Alfabet ciast" Zofii Różyckiej
Okładka książki "Alfabet ciast" Zofii Różyckiejmateriały prasowe

Alfabet zainspirował Zofię Różycką do przygotowania wypieków, których nazwy zaczynają się na kolejne litery. A przepisy na nie - choć nie brakuje im oryginalności i fantazji - są w zasadzie bardzo proste! Te ciasta każdemu się udadzą i każdemu będą smakowały. Eklerki, tarta gruszkowa albo karmelowo-czekoladowa (posypana solą!), lawendowe ciasto z lukrem, nutellowe brownie, orzechowe ciastka z... bekonem i inne słodkie oraz słodko-wytrawne specjały.

Do tego przepyszna oprawa graficzna: wysmakowane fotografie, finezyjne rysunki, urocza kaligrafia. Czyli wszystko, z czego znają i za co kochają autorkę czytelnicy magazynów kulinarnych oraz bywalcy warszawskich kawiarń.

Zofia Różycka (ur. 1986) - studiowała na Wydziale Konserwacji Grafiki Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie. Zajmuje się ilustracją prasową, grafiką, fotografią i stylizacją kulinarną. Regularnie publikuje przepisy w miesięczniku "Kuchnia". Na co dzień zaopatruje warszawskie kawiarnie w ciasta z własnej pracowni.

"Alfabet ciast", Zofia Różycka, Wydawnictwo Dwie Siostry, premiera: 17 czerwca 2015

Styl.pl/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas