Czas Dobrego Sera

W pierwszy czerwcowy weekend (6-7 czerwca) do Sandomierza już po raz piąty przyjadą serowarzy z całej Europy, a w ślad za nimi tysiące smakoszy sera.

Jacek Szklarek, prezes stowarzyszenia Slow Food Polska
Jacek Szklarek, prezes stowarzyszenia Slow Food Polskamateriały prasowe

- Naszym zamysłem jest zgromadzenie w jednym miejscu świetnych producentów sera oraz sporej publiczności, dzięki czemu możliwe jest poznanie niewiarygodnych i różnorodnych smaków, które powstają na bazie mleka. Z jednej strony zależy nam na poprawie jakości serów wytwarzanych w Polsce, z drugiej zaś na budzeniu zainteresowania setkami gatunków sera, które wykraczają daleko bardziej niż polska klasyfikacja na sery biały i żółte - mówi Jacek Szklarek, prezes stowarzyszenia Slow Food Polska, które organizuje Czas Dobrego Sera - V Ogólnopolski Festiwal Nieskończonych Form Mleka.

W Sandomierzu będzie można spróbować blisko 350 rodzajów sera, m.in. z Polski, Włoch, Francji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Szwjcarii, Belgii i Holandii: od dobrze już znanych Parmigiano Reggiano z okolic Parmy, Grana Padano czy Pecorino Romano z Rzymu, Monte Veronese z Veneto, Fiore Sardo z Sardynii, Pecorino Toscano, po serowe premiery z naszego podwórka, jak na przykład serów piwnych przygotowanych przez Wojciecha Komperdę we współpracy z browarem rzemieślniczym PINTA, czy nowości od Kaszubskiej Kozy i Sylwka Wańczyka.

Obok serów nie zabraknie win. - Swój udział zapowiedziały zarówno sandomierskie winnice: Płochockich, Nad Jarem, Sandomierska oraz winiarze z innych rejonów Polski, a także z Węgier i Gruzji. Do tego zaprezentujemy szeroką ofertę włoskich win rekomendowanych przez Slow Wine - wymienia Szklarek.

Na rozłożonych na malowniczych uliczkach sandomierskiej starówki straganach goście znajdą też nalewki Mistrza Hieronima, Longinusa, destylaty owocowe Maurera i świetne przetwory Towarów Niezwykłych i Twojego Ogrodu. Nie zabraknie też lokalnych wyrobów jubilerskich z krzemienia pasiastego - kamienia optymizmu.

Styl.pl/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas