Daria Ładocha, Nowoczesna kuchnia polska
Daria Ładocha wpadła na świetny pomysł – odchudziła znane wszystkim dania tak, by powróciły na nasze stoły we współczesnej odsłonie! Autorka w wyjątkowy sposób łączy smaki swojego dzieciństwa z nowoczesnymi produktami. Pyszne polskie dania stały się proste, lekkie i jeszcze smaczniejsze.
„Nowoczesna kuchnia polska“ to tradycyjne polskie dania w zupełnie nowej odsłonie. „Odchudzone“ przepisy są proste, lekkie i pełne smaku. Spróbuj bigosu z grzybami shiitake, schabowych z boczniaków, tatara z dorsza z limonką i chilli czy buraczków zasmażanych z porzeczkami.
Rozkoszuj się cudownymi smakami dzieciństwa bez wyrzutów sumienia. Gotuj lekko i nowocześnie, korzystając z bogactwa tradycyjnej polskiej kuchni!
W książce znajdziesz między innymi przepisy na:
krupnik z pęczakiem, suszonymi grzybami i rozmarynem
bigos z grzybami shiitake
pasta jajeczna z awokado, ogórkiem małosolnym i kolendrą
mizeria w śmietanie z orzechów nerkowca z sezamem
budyń z tapioki z malinami
Drogi
Czytelniku, w tej książce odnajdziesz całe moje dzieciństwo zaklęte w dobrze znanych ci potrawach. Ale pojawią się one w nowej, współczesnej odsłonie.
Tradycyjny smak z twistem nowoczesności. „Odchudzone“ kulinarne specjały uwzględniają nietolerancje pokarmowe. Z buraczków zasmażanych, które kojarzą mi się z niedzielnymi zabawami w chowanego z kuzynami, usunęłam mąkę, a dodałam porzeczki, w mizerii śmietanę zastąpiły orzechy nerkowca, a w bigosie zamiast mięsa pojawiły się grzyby shiitake. Zapraszam serdecznie do krainy moich wspomnień…
Daria Ładocha