I Kulinarne Mistrzostwa Polski by Robert Sowa rozstrzygnięte!

Największe wydarzenie kulinarne jesieni - finał pierwszej edycji Kulinarnych Mistrzostw Polski za nami! Konkurs odbył się 12 października 2016 roku podczas Targów WorldHotel organizowanych w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie.

Laureaci i jurorzy
Laureaci i jurorzyStyl.pl/materiały prasowe

W finałowych zmaganiach uczestniczyło dwanaście osób, w tym dziesięciu zawodowych kucharzy i dwóch uczniów reprezentujących szkoły gastronomiczne. Ich zadanie z pozoru wydawało się proste. Wystarczyło przygotować danie główne, które swym smakiem zachwyci jurorów.

Ale było też małe utrudnienie - wszystkie dania musiały zawierać produkty obowiązkowe określone w regulaminie: polędwicę wieprzową PINI POLSKA, ślimaki podwójnie parzone hodowane na jarmużu Snails Garden, kalafior romanesco lub szparagi Oerlemans, min. jeden z owoców (melon, arbuz, jeżyna, truskawka) oraz kiełki (rzodkiewki, lucerny lub słonecznika) firmy Bukat, a także kawę Nespresso i przyprawy mecenasa konkursu - firmy PRYMAT.

Gratulujemy laureatom konkursu, którzy w drodze do kulinarnego podium pokonali bardzo silną konkurencję. Oto najlepsi z najlepszych...

Pierwsze miejsce zajął Paweł Laśkiewicz pracujący w Hotelu Bohema w Bydgoszczy (zwycięskie danie: polędwica wieprzowa/ boczek/ ślimak/ kasztan/ seler/ czarny bez)

Drugi był Grzegorz Miśta z pabianickiego hotelu Fabryka Wełny (danie: polędwiczka wieprzowa/ purée z kalafiora, gruszki i kajmaku/ sos jeżynowo-kawowy/ ślimak marynowany w ziołach/ dynia piżmowa confit)

Na trzecim miejscu uplasowała się Aleksandra Siekierko z Warszawy (danie: polędwiczka wieprzowa/ boczek glazurowany/ kawior kawowy).

Konkurs poprowadził, wraz z Robertem Sową, przesympatyczny Paweł Pochwała, a finałowe dania oceniały dwa zespoły jurorskie - jury profesjonalne i jury gwiazd. Oceniane były m.in. mis en place i techniki kulinarne, a także smak i estetyka podania, czyli to, na co zwracają uwagę goście restauracji.

Jury degustacyjne
Jury degustacyjneStyl.pl/materiały prasowe

W gronie jurorów degustacyjnych zasiadali:

- Małgorzata Ohme (psycholog, aktualnie pracuje w Grupie Wirtualna Polska, prowadzi również portal Oh!me. Prywatnie mama Klary i Jurka)

- Agustin Egurrola (znany i lubiany tancerz i choreograf, właściciel szkół tańca, sędzia międzynarodowy tańca towarzyskiego i nowoczesnego)

- Zygmunt Chajzer (doskonały głos, radiowiec i zapalony siatkarz)

- Mateusz Borek (komentator najważniejszych wydarzeń sportowych, dziennikarz, a prywatnie tata Jakuba)

- Tomasz Iwan (były polski piłkarz i reprezentant Polski. Obecnie dyrektor reprezentacji Polski ds. organizacyjnych)

- Tomasz Olejniczak (jeden z najzdolniejszych polskich projektantów. Twórca znanej marki TOMAOTOMO. Niedawno świętował 5-lecie działalności, a jego pokaz w Muzeum Etnograficznym zachwycił wszystkich ekspertów branży modowej)

Jury profesjonalne
Jury profesjonalneStyl.pl/materiały prasowe

W jury profesjonalnym obradowali:

- Jerzy Pasikowski (przewodniczący jury, ekspert kulinarny, organizator strony merytorycznej i przewodniczący jury większości konkursów kulinarnych w Polsce).

- Grzegorz Łapanowski (propagator zdrowej, ekologicznej kuchni. Jego akcja "Szkoła na widelcu" uczy najmłodszych jak mądrze i zdrowo jeść)

- Andrzej Polan (człowiek z pasją do gotowania, znany ze szklanego ekranu, właściciel restauracji "Mała Polana Smaków" na warszawskim Mokotowie)

- Tomasz Jakubiak (ostatnio specjalista od kanapek i właściciel żółtego food trucka, w telewizji kuchnia + promuje to, co pyszne i lokalne)

- Wiesław Bober (szef kuchni Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach, w którym niedawno otwarta została autorska restauracja Wzorcownia by Wiesław Bober)

Tomasz Iwan i Mateusz Borek przyznali dodatkowo swoją nagrodę specjalną -  piłkę z meczu eliminacji Mistrzostw Świata Polska-Armenia, który odbył się w przeddzień naszego konkursu, z podpisami wszystkich piłkarzy polskiej reprezentacji. Otrzymała ją Aleksandra Siekierko, której danie podbiło podniebienia obu jurorów.

Styl.pl/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas