Lody dla królowej
Powieść, którą zainspirowała historia lodowych deserów.
Wersal, rok 1671. Carlo Demirco jest jedynym na świecie mistrzem biegłym w sztuce przygotowywania lodów. Jako nadworny cukiernik Ludwika XIV zdobywa sławę i pozycję, serwując najwymyślniejsze desery, których nie ma szansy posmakować nikt poza monarchą.
Carlo ma w życiu dwa cele: doskonalić swoje przepisy i zdobyć serce Ludwiki de Keroualle, pięknej, zielonookiej, inteligentnej i błyskotliwej, ale niestety, niemajętnej damy dworu.
Ludwika i Carlo stają się trybikami w maszynerii świata wielkiej polityki, gdy oboje trafiają na dwór Karola II Stuarta, króla Anglii. Carlo jako prezent przypieczętowujący pakt militarny, Ludwika jako królewska nałożnica. Ona walczy o swoją pozycję na dworze, rywalizując o względy monarchy z innymi jego kochankami, między innymi ze słynną aktorką Nell Gwyn. On nadal doskonali swą sztukę, nie tracąc nadziei, że kiedyś zasłuży na względy ukochanej, a w świecie wielkiej polityki wszystko, nawet umiejętności cukiernika, może posłużyć za narzędzie do osiągnięcia celu. Czy wśród dworskich tajemnic, spisków, knowań i zdrad jest jeszcze miejsce na czystą miłość?
Inspiracją dla tej powieści stała się dla autora książka Elizabeth David, w której opisała fascynującą historię o tym, jak w Europie pojawiły się lodowe desery. Nie była to tylko prosta historia o jedzeniu - lody w tym czasie dostępne były jedynie władcom - ich jedzenie było więc manifestem statusu i zamożności. Technologia produkcji wymagała wiedzy i warunków niedostępnych masowo.
Pracując nad książką Autor korzystał z dostępnych materiałów źródłowych i choć sama relacja między zdolnym cukiernikiem i damą dworu jest wymyślona, to już tło historyczne odwołuje się do faktów.
Anthony Capella urodził się w Ugandzie w 1962 roku. Studiował literaturę angielską w St Peter’s College w Oksfordzie. Dużo podróżuje w poszukiwaniu wyjątkowych potraw i smaków. Owocem tych poszukiwań są artykuły pisane do "Sunday Times". Opublikował między innymi powieści Afrodyzjak, Ulotny urok kawy i Oficer ślubny.
"Lody dla królowej"
Anthony Capella
Przekład: Ewa Penksyk-Kluczkowska
Wydawnictwo Marginesy