Meghan Markle je to tylko w święta. Czeka na jedno danie cały rok
Meghan Markle już udowodniła w swoim lifestyle'owym programie, że uwielbia gotować na różne okazje. Boże Narodzenie to czas, kiedy jeszcze bardziej może popisać się swoimi kulinarnymi umiejętnościami. W jednym ze specjalnych odcinków programu zdradziła, że jest jedna potrawa, na którą wraz z mężem czeka cały rok, by zjeść ją w wigilijny wieczór.

Zaskakująca tradycja Meghan Markle. To nie ryba i nie ciasto jabłkowe
Święta to czas tradycji - zarówno tych należących do obchodów religijnych, ale też takich, które niekoniecznie muszą być z nią związane, tych bardziej rodzinnych, indywidualnych.
W swoim wydaniu specjalnym programu "Z miłością, Meghan. Świąteczne przygotowania", Meghan Markle zdradza, jaką potrawę zawsze jada w Wigilię i zaskoczyła tą tradycją swoich fanów. Chodzi o gumbo.
"Moja mama od lat robi gumbo na Wigilię" - wyznaje księżna Sussex przed kamerą, przygotowując się na powitanie amerykańskiego szefa kuchni Toma Colicchio.
"Robi to raz w roku, więc zrobimy gumbo. To będzie wspaniały dzień" - powiedziała Meghan, zdradzając jaką potrawę zobaczymy w jej programie.
Przepis obejmuje udka z kurczaka, bulion z kurczaka, kiełbasę, cebulę, paprykę, seler i krewetki, które doprawia się przyprawami, ryżem i zasmażką.
Gumbo to tradycyjna potrawa z Luizjany, która w zależności od indywidualnego przepisu jest gęstą zupą lub gulaszem. Danie to łączy wpływy kuchni francuskiej, hiszpańskiej, afrykańskiej i kreolskiej.
Kiedy w programie gość Meghan przybył, żona Harry'ego opowiedziała historię przepisu, przygotowując wspólnie danie.
"Rodzina mojej mamy pochodzi z Tennessee. Z okolic Chattanogi. Wiem, że istnieją różne wersje gumbo. Ja znam tę wersję" - mówi Meghan.
Książę Harry uwielbia to danie. Czeka na nie bardziej niż Meghan

Podczas gdy Meghan ze swoim gościem gotowali, książę Harry niespodziewanie pojawił się w epizodycznej roli, ujawniając przy okazji, że gumbo to jedno z jego ulubionych dań.
"Gumbo, dla mnie, to jedno z moich ulubionych dań, zwłaszcza to jej mamy" - mówi, wskazując na Meghan.
Ta wyjątkowa potrawa zdecydowanie jest zaskoczeniem na świątecznym stole dla wielu osób. Przeważnie w USA wówczas je się pieczonego indyka, puree ziemniaczane, zapiekankę makaronową, czy różnego rodzaju placki i ciasta, jak amerykańską szarlotkę, czy placek dyniowy.
Z kolei brytyjska rodzina królewska w święta również spożywa indyka, który podawany jest z sosem i puree ziemniaczanym, a także zajada się Christmas pudding, który podawany jest z brandy.
Przepis na gumbo. Wersji jest wiele

Jak wspominała w programie sama Meghan Markle, przepisów na gumbo jest wiele. Może w nim występować kiełbasa, kurczak, indyk, lub ryba czy owoce morza, jak krewetki.
Składniki (6 porcji):
- roux (zagęszczająca baza),
- ½ szklanki oleju roślinnego,
- ½ szklanki mąki pszennej.
Warzywa
- 1 duża cebula, posiekana,
- 1 zielona papryka, posiekana,
- 2-3 łodygi selera naciowego, posiekane,
- 3 ząbki czosnku, posiekane.
Mięso
- 400-500 g kiełbasy andouille (lub wędzona, pikantna), pokrojona w plasterki,
- 2 piersi lub udka z kurczaka (ok. 400-500 g), pokrojone w kostkę.
Dodatkowo
- 1 l bulionu drobiowego,
- 1 puszka krojonych pomidorów (opcjonalnie - bardziej kreolskie),
- 2 łyżeczki przyprawy Cajun,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1-2 liście laurowe,
- Sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka ostrego sosu (np. Tabasco),
- 1 szklanka okry (opcjonalnie, tradycyjna dla gumbo).
Do podania
- ryż biały ugotowany,
- natka pietruszki lub szczypiorek.
Przygotowanie
1. Rozgrzej olej w dużym garnku. Wsyp mąkę i mieszaj bez przerwy na średnim ogniu przez 20-30 min, aż roux będzie miało kolor ciemnego karmelu/czekolady mlecznej.
2. Podsmaż mięso. Dodaj kiełbasę i smaż 3-4 minuty. Dodaj kurczaka i smaż do lekkiego zrumienienia.
3. Dodaj cebulę, paprykę i seler, smaż 5-7 minut aż zmiękną. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę.
4. Wlej bulion, dodaj przyprawy Cajun, tymianek, liście laurowe i pomidory (jeśli używasz). Dorzuć okrę (opcjonalnie). Gotuj na małym ogniu 45-60 minut, aż gumbo zgęstnieje.
5. Dodaj Worcestershire, sos ostry, sól i pieprz do smaku. Na talerz nakłada się porcję ryżu i zalewa gumbo. Posyp natką lub szczypiorem.









